Вести

БОЉЕВЧАНИ ДАЛИ КРВ ЗА СУГРАЂАНКУ КОЈА БОЛУЈЕ ОД КОВИДА

Данас је у Дому здравља у Бољевцима одржана акција добровољног давања крви. Иако је акција редовна, имала је посебан значај јер су Бољевчани овога пута крв давали за суграђанку која болује од ковида-19 и тренутно се налази у болници у Батајници.

Из Институт за трансфузију крви КБЦ „Земун“  др Милица Дотлић је позвала све који су вакцинисани да слободно дају крв. После вакцина Синофарм и Фајзер крв се може дати након 24 сата, а након Спутњик В и Астра зенека после 15 дана. Она је позвала све који су вакцинисани да слободно дају крв.

Волонтер Црвеног крста Сурчин Марина Кузмановић је истакла  да су Бољевци место које прикупи највише јединица крви у току године у Сурчину, а све више младих са територије Градске општине Сурчин се прикључује овим акцијама. Данашња акција има посебну важност, јер је сва прикупљена крв намењена суграђанки која болује од корона вируса. Удружење жена из Јакова је припремило и донирало домаће штрудле свим учесницима ове акције.

Све акције добровољног давања крви које организује Црвени крст Сурчин, а које се на територији општине редовно одржавају око 20-ак пута у току године,  подржава и Градска општина Сурчин. Жене могу да дају крв на четири, а мушкарци на три месеца.

Извор: surcin.rs