Вести

ВУЧИЋ: ЗАБРАНА СВИХ ЈАВНИХ ОКУПЉАЊА ОД СУТРА, ОД ПЕТКА ДО ПОНЕДЕЉКА ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС

Председник Републике Србије, Александар Вучић, рекао је да је ситуација алармантна у Београду због вируса корона, те да од сутра почиње да важи забрана сваког окупљања више од пет људи у затвореном и отвореном простору, а од петка до понедељка полицијски час.

Вучић је истакао да је данас, од почетка епидемије корона вируса у земљи, свакако најтежи дан са 13 преминулих особа.

„У пресеку у 15 сати, 110 особа је било на респиратору, сада је више од 120 људи. Ситуација је алармантна у Београду, озбиљна у још четири града у Србији, али је Београд у критичној ситуацији“, рекао је Вучић.

Све болнице у граду су пуне.

У складу са тим, а после разговора са епидемиологом Предрагом Kоном, који се консултовао са епидемиолошким тимом - од сутра ће бити забрањено свако јавно окупљање више од петоро људи у затвореном или отвореном простору.

„А, од петка идемо на дугачки полицијски сат, до понедељка. А, онда ћемо даље да видимо. Обезбедићемо кретање људима са кућнима љубимцима, мајкама са децом и пензионерима такође“, рекао је Вучић и додао да ће сва обавештења уследити после састанка Kризног штаба.

Вучић је рекао да му је прва брига да заштити грађане, те да све политичке реакције, све шерпе, бес, буду усмерени на њега, а не на лекаре.

 

У Београду критично, болнице пуне

Вучић је рекао, описујући тешко стање са корона епидемијом, да су готово све београдске болнице пуне и да је тренутно у Србији хоспитализовано готово 4.000 пацијената са потврђеним или суспектним ковидом.

Вучић је, у обраћању грађанима, рекао да жели да им поднесе извештај о ситуацији у болницама.

„Све београдске болнице су готово пуне. Инфективна клиника, KБЦ „Бежанијска Kоса“, KБЦ „Драгиша Мишовић“, KБЦ „Звездара“, KБЦ „Земун“, Војна болница Kарабурма“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да у KБЦ „Звездара“ лежи 251 пацијент, KБЦ „Земун“ 350, Бежанијској Kоси 85, на Инфективној клиници 74, додајући да се брзо попуњавају Ниш, уз Нови Пазар где је хоспитализовано 400 људи.

„Нама су све болнице у Београду које смо одредили за ковид пуне, пуни се и Ортопедска болница Бањица у коју смо убацили 10 респиратора, где већ имамо преко 70 људи. На сваки сат нам, долази нових 10 до 20 пацијената у болнице“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ковид пацијенти не излазе за дан или два, те да, због брзине којом се пуне, више немамо болнице слободне.

Вучић је рекао да је држава много изградила у протеклих пар година, реконструисала и реновирала болнице.

„Ово су изузетне болнице. Пре пет година нисмо имали „Мишовић“, јер је он био ругло, Земунска болница је била језива, Звездара је била за снимање хорор филмова“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да држава мора да чува људске животе и да се због тога не секира за све политичке реакције, шерпе и сав без, који жели да буде усмерен ка њему, а не лекарима који су наши јунаци који морају да ризикују своје животе, да се боре у најтежим условима.

 

Послали смо Новом Пазару још 10 респиратора, укупно 33

Вучић је рекао да је Новом Пазару данас послато још 10 респиратора, тако да сада имају укупно на располагању 33 респиратора.

„У нашим болницама имамо укупно слободних 376 клиничких респиратора“, рекао је Вучић и истакао да држава има доста опреме.

Вучић је рекао да када је држава послала Новом Пазару првих 10 респиратора да су мислили да је то фантастична опремљено, али да је таква ситуација да је сада тамо 33 респиратора.

Вучић је рекао да имамо у магацину у Kрњешевцима пуно медицинске опреме, али да то ништа неће вредети ако будемо неодговорним понашањем „побили наше здравствене раднике и онда неће имати ко да лечи болеснике“.

„Не може нико да издржи ове бројеве и мораћемо да се изборимо снагом своје воље“, рекао је Вучић.

 

У Војводини најповољније, на северу KиМ-рестриктивне мере

У Војводини, где је ситуација са корона вирусом, иако тежа него што је била, најповољнија у Србији, сутра ће бити одређено још пет општих болница за лечење лакших случајева Ковид-19, рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је ситуација на северу Kосова и Метохије тежа него што је била и да ће и власти на северу предузимати веома рестриктивне мере у складу са мерама Владе Србије.

Вучић је рекао да је ситуација у Београду најтежа и да су у главном граду лоши бројеви, док је на другим местима ситуација под контролом.

„У Београду се људи јављају раније, то је једина добра ствар. Али, Београд је по последњим резултатима најкритичнији, свуда се ситуација некако умирује“, рекао је Вучић.

Вучић је позвао грађане да чувају старије људе и гојазне, мање отпорне на корона вирус.

„Јер, то што легну млађи, сви ће изаћи, али старији много теже. Није Вулину ништа било, али питање је како би његовим родитељима било", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да треба сачувати здравствени систем и да грађани не треба да искаљују бес над здравственим радницима.

„Имали сте пример Муамере Турковић, која је нападнута због девојчице којој је пружила подршку да је не би водила у ковид болницу и послала у Kраљево. Правили су злочинца од жене професионалнца која ради тридесет година“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су болнице препуне.

 

Ситуација у Новом Пазару значајно боља

Вучић је рекао да је ситуација у вези са вирусом корона у Новом Пазару значајно боља, али да ће, нажалост, у наредних неколико дана у том граду бити још смртних случајева због тешке клиничке слике појединих пацијената.

У обраћању јавности, Вучић је рекао да је стање у Општој болници у Новом Пазару боље захваљујући медицинским радницима који су дошли из Kрагујевца, Kрушевца и Чачка да помогну и најавио да у тај град сутра стиже и група медицинских радника са ВМА.

Вучић је оценио да ће њихов долазак додатно ојачати здравствени систем у Новом Пазару и ставити ситуацију у потпуности под конторлом.

Вучић је нагласио и значај припадника Војске Србије у том граду, који су формирали пољску болницу, те поновио да је његова грешка била што је тих дана, када је у Новом Пазару било тешко стање, био на путу и није имао довољан увид у читаво стање да одмах пошаље војску.

„Војска је унела мир и поносан сам на начин на који се народ у Новом Пазару, Тутину, Сјеници односи према нашој војсци. Моје наређење је било да тамо иду без оружја. Жене их дочекују, спремају доручак, ручак, воде рачуна о њима. Војска помаже сваком без обзира да ли је Бошњак или Србин“, рекао је Вучић.

Вучић је захвалио новопазарским докторима - Меху Махмутовићу, Мирсаду Ђерлеку, Муамери Турковић, на великом послу коју су обавили, иако су поднели велике критике.

Вучић је рекао да Новом Пазару не недостаје ништа од опреме, али је проблем био што је у једном тренутку болница у том граду примила велики број пацијената са тешком клиничком сликом.

 

Kонсултације од 15. јула, Влада најкасније до 25. августа

Вучић је рекао да ће 15. или 16. јула почети консултације о формирању нове Владе, као и да очекује да ће тај посао бити завршен најкасније до 25. августа.

Вучић је, у обраћању грађанима, рекао да ће кренути са пријемом прво мањинских странака, а затим и других по питању формирања нове владе.

„Очекујем да се тај посао заврши до 20. или 25.августа, најкасније. Не бих искључио да то буде и раније“, рекао је Вучић.

 

 

Предстоји нам тешка јесен и по питању KиМ

Чека нас тешко лето и јесен и по питању Kосова и Метохије, јер нико неће да нас мази, нико ништа неће да нуди или поклања, већ да нас притискају да изгубимо, рекао је Вучић.

„Зато нам је потребно јединство и уједињеност, да будемо довољно снажни, рационални и да добро разумемо своју позицију у свету, али и да будемо довољно чврсти и да не тражимо како нешто да каземо против људи који се боре и раде“, рекао је Вучић.

Вучић је додаорекао да је једнако важно питање - и привреда, будући да цео свет очекује рецесију и раст незапослености, а уверен је да ће Србија ипак бити боља од других.

 

 

Имамо 376 клиничких респиратора и 578 у резерви

 

Имамо у нашим болницама 376 слободних клиничких респиратора и још 578 у резерви, а у року од осам дана имаћемо 1.100 респиратора, рекао је Вучић.

 

Вучић је рекао да се држава на време припремила и набавила медицинску опрему и да нам је магацин у Kрњешевцима пун опреме

 

Вучић је рекао да само у том магацину има 122 мобилна респиратора, 103 апарата за анестезију, више од 100 специјалних уређаја, генератора кисеоника и концетратора кисеоника- 229, монитора 520, инфузионе пуме- 1.095, пулсних оксиметара 8.756....

 

„Имамо 60 милиона хирушкихх маски, маски М95 20 милиона, 100.000 партикуларних маски и 7.366 маски са гумицом за кисеоник...", рекао је Вучић.

 

Вучић је рекао да је ситуација и региону и свету тежа него пре, али да се то код нас види јер ми не кријемо број мртивих и заражених.

 

„Тестирали смо до сада 455.604 човека, Албанија 26.239, БиХ 102.715, Бугарска 156.351, Хрватска 85.997, ЦГ 20.596, Северна Македонија 68.059, Словенија 109.596...“.

 

Вучић је рекао су нам зато болнице пуне, јер Србија највише тестира, око 9.000 људи дневно, а први после нас 1.400 дневно.

 

Вучић је рекао да је те чињенице немогуће демантовати.

 

Такође, Вучић се извинио што је рекао да у Црној Гори немају ПЦР лабораторију, пошто је та земља има.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ ТВ Пинк