Вести

БОЈЧИНСКО КУЛТУРНО ЛЕТО – ВЕЧЕ ХОРСКЕ МУЗИКЕ

Посетиоци Бојчинског културног лета могли су да уживају у концерту четири хорска ансамбла. Концерт је отворила Сања Елез, топлом добродошлицом је поздравила све присутне госте и најавила учеснике.

Први су на Летњу сцену изашли чланови хора "Свети краљ Стефан Дечански“, који делује при Храму Вазнесења Господњег у Јакову. Хор је основан је у фебруару 2008.године. Настоји да буде достојан наследник дугогодишњег веома успешног певничког појања, какву има храм у Јакову, те је и основан по благослову старешине храма, протојереја-ставрофора, Милутина Илића.

Овај састав окупља вернике који редовним саслуживањем на Литургијама, Архијерејским литургијама као и Вечерњим и Јутрењим богослужењима, те обредима венчања и крштења, исказује своју љубав према Богу, цркви и православној музици уопште. Хор сваке године учествује на Светосавској академији коју организује храм у Јакову, такође и на годишњим концертима КУД-а „Срем“ из Јакова, негујући како православну тако и српску традиционалну музику. Први диригент била је Маја Дорић. Од 2011.год. хор води Татјана Митровић, a асистент јој је Мила Марковић.

На сцену су потом изашли чланови хора Светог Андреја Првозваног, који делује при православном храму у Батајници. Након њих, посетиоци су уживали у наступу хора Светог Великомученика Георгија из Бежаније, који делује већ дуги низ година при храму Св. Ђорђа у Бежанији.

Концерт је затворио хор који је и отворио овогодишње Бојчинско лето, хор Покров Пресвете Богородице и дечији хор Витлејемска Звезда, који делују при Храму Свете и преподобне мати Параскеве у Сурчину. Уметнички руководилац и хоровођа дечјег хора је Маја Алексић.

Хор је ове године добио Посебену похвалу у категорији дечјих хорова на 21. Фестивалу духовне музике „Хорови међу фрескама“, одржаном током априла и маја месеца ове године у Београдским храмовима. Хор постоји од 2004. године. Основао га је тадашњи вероучитељ Драган Зорица, а чланови су деца од 7 до 15 година. Уметнички руководилац и хоровођа мешовитог хора Покров Пресвете Богородице је мр Предраг Д. Стаменковић

Текст : Сања Елез

Фото : Маријана Вучић