Вести

ОДРЖАН САСТАНАК У СТАРОМ ДВОРУ ПОВОДОМ УТВРЂИВАЊЕ ТУРИСТИЧКИХ ЛОКАЦИЈА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА БЕОГРАДА

Секретаријат за привреду града Београда организовао је данас састанак у Старом двору поводом утврђивања туристичких зона, туристичких локација и туристичких атракција на свих 17 општина града Београда.

Састанак је водио градски менаџер Горан Весић и секретар Секретаријата за привреду Милинко Велићковић.

ОДРЖАН САСТАНАК У СТАРОМ ДВОРУ ПОВОДОМ УТВРЂИВАЊА ТУРИСТИЧКИХ ЛОКАЦИЈА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА БЕОГРАДАОДРЖАН САСТАНАК У СТАРОМ ДВОРУ ПОВОДОМ УТВРЂИВАЊА ТУРИСТИЧКИХ ЛОКАЦИЈА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА БЕОГРАДА

Председник Градске општине Сурчин Стеван Шуша, заједно са представницима Установе културе - КЦ Сурчин, представили су данас туристичке зоне и туристичке локације на подручју општине Сурчин.

ОДРЖАН САСТАНАК У СТАРОМ ДВОРУ ПОВОДОМ УТВРЂИВАЊА ТУРИСТИЧКИХ ЛОКАЦИЈА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА БЕОГРАДАОДРЖАН САСТАНАК У СТАРОМ ДВОРУ ПОВОДОМ УТВРЂИВАЊА ТУРИСТИЧКИХ ЛОКАЦИЈА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА БЕОГРАДА

Општина Сурчин се налази 20 км западно од центра Београда. Својим највећим делом, на северу се граничи са општином Земун, на истоку са општином Нови Београд. Читава западна граница општине је у исто време и административна граница са покрајином Војводина, док река Сава прави природну границу са општунама: Чукарицом на југоистоку и Обреновцем на југу.

Општина Сурчин је саставни део Београда, главног града Републике Србије. Обухвата површину од 288 км2 и чине је девет насеља: Сурчин, Нови Сурчин, Радиофар, Добановци, Јаково, Бољевци, Прогар, Бечмен и Петровчић. У општини Сурчин по попису из 2011. године живи 48300 становника. ГО Сурчин је основана 2004. године издвајањем из општине Земун.

На територији општине Сурчин се укрштају међународни путеви, а овде се налази и најзначајнији међународни аеродром у земљи „Никола Тесла“.

Река Сава протиче кроз јужни део општине, као и бројни канали од којих је највећи Галовица и Јарчина.

Остала географска обележја су велике шумске површине, од којих је најпознатија Бојчинска шума, рибњак Бечменска бара, Живача и као и прогарска ада, једно од највећих острва на реци Сави. Од сакралних објеката најзначајнији је манастир из 15. века Фенек.

Најзначајнији туристички потенцијали и амбијенталне целине су:

-Наутичко село „Бисер“ Бољевци, село чини 16 кућица на води од трајног материјала које су повезане главном стазом на води дужине 350 метара од које води ужа стаза ка свакој кућици. До главне стазе се са копна прилази преко два снажна зглобна места, а цело село је стабилизовано са 30 шипова дужине 24 метра; у оквиру села су и везови за чамце, спортски терени, конгресна сала.

-Бојчинска шума, Прогар

-Рибњак „Бечменска бара“ Бечмен

-Тарзан плажа у Прогару- туристичка амбијентална целина, са уређеном плажом

-Туристичка амбијентална целина Сурчин (Музеј ваздухопловства, Винарија „Секулић“, Аква центар)

-Туристичка амбијентална целина Јаково (манастир Фенек, салаш „Стремен“, „С“ клуб)

Непокретна културна добра на територији општине Сурчин:

1.Културна добра од великог значаја: Споменици културе (манастир Фенек, Златни ктст – некадашњи камен међаш манастирске земље), знаменита места (Бојчинска шума).

2. Културна добра: споменици културе (Црква Св. Арханђела Гаврила у Прогару, црква Св. Николе у Добановцима, црква Св. Петке у Сурчину, црква Св. Саве у Бечмену, црква Св. Вазнесења у Јакову, стара породична кућа Аћимовића у Прогару, црква Св. Параскеве у Бољевцима, црква Св. Јована Претече у Петровчићу, прогарски виногради и забран Петровчић).

3. Добра која уживају статус претходне заштите: објекти градске архитектуре (Музеј ваздухопловства), археолошка налазишта (Тврдењава у Добановцима и Мачкаловица у Бечмену), објекти народног градитељства (Стара „Котобања“ породице  Вукасовић и стара “Котобања“ породице Ковачевић.

Смештај: Наутичко село „Бисер“, Бојчинске брвнаре, „С“ клуб, базени „Queen“, мотел Романија.

Ресторани: Бојчинска колиба, ресторан „Савска тераса“, ресторан „Театар“, ресторан „Романија“, ресторан  „Queen“, „С“ клуб.

Традиционалне манифестације:

-Сурчин- „Општина отвореног срца“, 01.01. центар Сурчина

-Богојављење – пливање за часни крст, 19.01. (Бечмен -рибњак)

- Бојчинско културно лето (сваког викенда јун, јул, август месец) – отворена летња сцена у Бојчинској шуми, Прогар

-Међумародни дан реке Саве 01.06. у Наутичком селу „Бисер“ у Бољевцима

- Средњи век  у Наутичком селу „Бисер“, мај или септембар

- Бисерна грива Доњег Срема  -у Наутичком селу „Бисер“ , септембар или октобар