Вести

ОДРЖАНА 40. СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ПАРЛАМЕНТА

Седница градског парламента одржана је у четвртак, 29. јуна а на днeвнoм рeду су сe, између осталог, нaшли и Предлог стратегије развоја града Београда до 2021. године, као и Предлог одлуке о ребаласну буџета Града Београда за 2017. годину.

Ребалансом буџета, који је резултат уштеда, Град Београд је у могућности да има више новца него што је планирано, а највише користи од тога ће имати они којима је помоћ најпотребнија, пре свега породиље, које од 1. јула добијају једнократну помоћ од 10.000 динара.

Тим поводом се и градска одборница Рајка Велага обратила парламенту и нагласила да је  затечено стање на дан  31.12.2013 износило: за дуговање накнаде зараде  трудницама  35%  износило је  388,921,654.71, за дуговање запосленим и незапосленим породиљама  износио је 6.375,000.00   ( децембар2013)  текуће дуговање- плаћање а 2017. године Град исплаћује редовно обавезе и  кашњења нема.

Новом Одлуком о додатним облицима заштите породиља на територији града Београда утврђују се додатни облици заштите породиља на територији града Београда, које обезбеђује град ради подстицања рађања деце, као и услови и начин остваривања ових облика заштите и друга питања од значаја за остваривање додатних облика заштите породиља.

У 2016. години, преко Секретаријата за социјалну заштиту, право на новчана давања остварило је укупно 2.496 породиља, број је био изузетно мали у односу на број новорођене деце. 

Град Београд је у жељи да подстакне повећање наталитета, поред већ постојећих мера популационе политике, одлучио да обезбеди средства за исплату једнократног новчаног давања у износу од по 10.000,00 динара свакој породиљама које имају пребивалиште или боравиште на територији града Београда више од годину дана од дана рођења детета, без обзира на материјално стање породице. 

незапослене породиље ће под истим условима који су предвиђени  до сада важећом одлуком моћи да остваре право на 35.000,00 динара, тако што ће подносити захтев за остваривање оба права.

Добра социјална политика и одговорност за најмлађе се види по томе што ће све будуће мајке које имају пребивалиште или боравиште на територији града Београда више од годину дана од дана рођења детета моћи да остваре ово право, без обзира на материјално стање породице- рекла је Рајка Велага, градска одборница.