Вести

ДЕСЕТИ РОЂЕНДАН СРПСКЕ НАПРЕДНЕ СТРАНКЕ

Тринаест месних одбора СНС Сурчин прославило је данас у својим просторијама десетогодишњицу од оснивања Српске напредне странке. Председник Општинског одбора СНС Сурчин Милош Дангубић и члан Главног одбора СНС-а Стеван Шуша увеличали су својим присуством прославу јубилеја Српске напредне странке коју су организовали чланови месних одбора Сурчин 1,2,3 и 4 у Војвођанској бр.213 у Сурчину.

Присутнима се  обратио председник Општинског одбора Милош Дангубић и захвалио се на огромној подршци коју пружају политици коју води председник Републике Србије и Српске напредне странке Александар Вучић и честитао десетогодишњицу  оснивања наше Странке. Након поздравног говора Дангубић је подсетио присутне чланове шта је све урађено у протеклих десет година у ОО СНС Сурчин, затим је приказан  кратак филм о активностима наших чланова као и предизборни спот у коме су учествовали сурчински  омладинци.

„ У Сава Центру је 21.10.2008. године  одржана  Оснивачка скупштина Српске напредне странке на којој је изабрано  Председништво Странке. Убрзо су почели да се оснивају локални одбори широм Србије, и у новембру 2009. се и у Сурчину групишу први чланови странке .

Тада мала група људи окупљена око идеје да је могуће променити Србију креће у оснивање одбора и страначке организације. Најтеже је било изборити се унутар својих редова и одабрати праве људе за права места.

 За координатора за Сурчин постављен је од стране Градског одбора Славиша Кокеза. С почетком пролећа 2009. почеле су прве организоване акције учланивања на терену, када смо ишли од куће до куће и промовисали циљеве наше Странке. Организовање унутар страначке хијерархије почело је оснивањем  Савета за омладину и избором председника Савета Владе Шуше. Тада као студент окупио је велики број омладинаца, и самоуверено их повео за собом.

На ред је дошло формирање месних одбора како би се  страначки рад што боље организовао. Драган Вељо изабран је за председника МО Сурчин 1, и пред њега постављен ни мало лак задатак да на територијално  највећем месном одбору руководи Странком. За председника МО Сурчин 2 изабран је Стеван Шуша, који је након формирања месних одбора, изабран за председника Општинског одбора СНС Сурчин а на његово место долази Раде Маљковић.  Поверење чланова Месног одбора Сурчин 3 добио је Горан Шушњар, који је имао можда и најтурбулентније гласање јер су многи претендовали на то место. На МО Сурчин 4 изабран је тада одборник у Скупштини ГО  Сурчин Мухарем Рахимовић, који је осим угледа у својој заједници  имао поверење и од осталих чланова на овом бројчано највећем месном одбору.

Знам да су овде чланови само Сурчинских месних одбора, али не могу да се не осврнем на остале председнике месних одбора који су повели странку те 2009. године. Незабораван је теренски рад Биљане Арсић и њено ангажовање у сигурном гласу, допринос Драгољуба Плеше који је организовао МО Добановци 1. Јаково је водио Жељко Комленић који нас је нажалост прерано напустио, а потом заједно Бојан Јовановић и Марко Зељуг. О њиховом раду довољно говори то да су данас ти успешни момци на јавним функцијама. Истовремено Марко Зељуг је обављао и функцију секретара Општинског одбора, па му је у раду помагала Тања Делић која га је и наследила у вођењу месног одбора. Тања је покретач Уније жена, чији је данас координатор. У Бољевцима су Рајко Матовић и Сава Живанић водили месне одборе. У малом Прогару Јован Срећков је окупио екипу људи са којом је направио значајне резултате на изборима. Чеда Покрајац је  водио Бечменце и успешно се борио са налетима плкатирања Радикала по Бечмену. А у Петровчићу, Милован Ћирковић и Иван Гавриловић су се са 16 година прикључују Странци и до данас су са нама.

Уз председника Општинског одбора стајали су потпредседници Анђелко Пајчин и Зоран Јовановић, који су дали несебичан допринос напретку Странке. Поред истакнутих председника, бројни чланови су се истицали својим радом током ових 10 година за нама. Екипа за плакатирање није се могла замислити без Драгана Ђорђевића и Милана Фриша, вађење крви без Надице Божанић, акције омладине без Каје, Оље, Милице, Рајке... Милан Рибић је организовао прве акције Савета за здравство, а Дејан Тројановић направио први сајт СНС Сурчин.

Низале су се акције, штандови, кампање, страначки рад. Ишли смо да помажемо кампање: у Босни, у Аранђеловцу, на Вождовцу, у Земуну... Као и данас, Градски одбор нас никада није штедео и увек су постављали високе циљеве испред нас. Задате квоте смо испуњавали а људе смо водили на митинге од Ниша до Новог Сада. На велики митинг 2011. одвели смо 800 људи, што из позиције опозиције није било ни мало лако.   Учланили смо преко 5.000 људи у Сурчину, помно учили и спремали се за прве изборе на локалу.

Први локални избори су дошли 2012. године, на којима смо освојили 5809 гласова и заузели друго место. Захваљујући преговарачким способностима председника Општинског одбора узели смо учешће у власти. За три године основати организацију, и заузети високопозициониран пласман на изборима дало нам је ветар у леђа, али и нове обавезе и проблеме. Преузели смо одговорност пред грађанима да решавамо нагомилане проблеме која је бивша власт оставила. Укупан дуг Општине износио је приближно 4.5 милиона евра, а одговорном политиком до 2015. овај дуг смо готово преполовили.

На републичким изборима одржаним 2014. године дуплирали смо освојени број гласова и освојили  12 036 гласова. Грађани су препознали наш рад и указали нам поверење обавезујући нас да у наредном периоду радимо још вредније и марљивије. Поред грађана на изборима наш рад позитивно су оценили и они који су сваки дан седели поред нас, наши коалициони партнери организовани тада у политичку организацију УРС-а. 2014. године доносе одлуку да цео Општински одбор УРС-а у Сурчину се прикључи општинском одбору СНС Сурчин. На унутарстраначким изборима одржаним 2015. године, општински одбор добија ново руководство. На месним одборима стасали су нови људи који су преузели одговорност, а у састав општинског одбора ушли су нови чланови некадашњег коалиционог партнера.

Морам да признам да није био лак задатак пред нама, требало је одржати ред, рад и дисциплину коју је имао стари састав Одбора са новим и младим људима.

Задатак који је постављен пред њих схватили су максимално озбиљно и посветили се раду. Са новом енергијом уз подршку бивших председника, месни одбори су кренули са акцијама. Савети у Општинском одбору дали су огроман допринос у кампањи за локалне изборе. Истакао бих Савет за комунална питања где су Бојан Игњатић и Бане Пејчић свакодневно решавали комуналне проблеме грађана на терену. Правни савет окупљен око Бојана Вукеновића несебично је помагао грађанима у оквиру своје делатности. Унија жена коју је водила Сања Елез организовала је мноштво различитих активности промовишући значај жена у политици. Када смо код жена не могу да не истакнем залагање Тијане Поповић око свих изборних процеса. Акције плакатирања неуморно ради наш Раша, који је за странку ту 24 сата. Савет за омладину преузео је Пеђа Барош који на свој довитљив начин све акције како Градског тако и Општинског одбора, а није их мало, испуни. На сваком штанду, трибини и догађају можете видети Банета Милошевића коме је поверен организациони део оваквих дешавања. Најстарији члан одбора Срба Јовановић брине о својој генерацији обилазећи сва удружења пензионера, ослушкујући њихове потребе и заступајући њихов глас овде. Потпомогнут са Сањом Караџић која води све промотивне активности намењене нашим најстаријим суграђанима организовали смо излете за више хиљада наших грађана у протеклом периоду. Акције Савета за здравство се константно спроводе а у наредном периоду чека нас и званично формирање овог Савета на челу са Марком Бераком који је доказао својим радом да заслужује да води овај Савет. Интернет тим на челу са Јовом Ђурђевићем  је у првих 5 у Београду,а њих бих посебно похвалио јер је њихов рад константан, раде свакодневно и за њих нема краја кампање. Све активности целог општинског одбора, и општинског руководства кроз свој објектив забележи наша Маријана Вучић.

Неизоставна је подршка и допринос наших коалициионих партнера на челу са Небојшом Бојчићем и Милорадом Ћераном.

Ипак највећи терет носе председници месних одбора заједно са свим својим члановима и активистима. У Сурчину Рајка, Влада, Михајло и Милан су преузели да воде одборе и успешно се носе са тим задатком.  Сању Караџић сам већ споменуо, а као што знате из оправданих разлога у наредном периоду водиће и Месни одбор Сурчин 1 а не сумњам да ће јој велика подршка бити  Стеван Ћосић. У Добановцима савесно и одговорно раде свој страначки посао Милисав Марковић и Милан Прокопљевић, али њихов допринос у Општини у решавању свакодневних проблема грађана је огроман. Јаково воде Бојан Јовановић и Снежана Вукеновић. Бољевце Душан Ћирјак и Јанко Склабински који нам на сваким изборима задају задатак својим изборним резултатом који се врти око ``скромних`` 70%.  У Прогару Миливоје Мијаиловић први је у испуњавању квота и задатака. Бечмен води Душан Вујадиновић прави тимски играч, а Петровчић Раја Игњатић који се труди да овај најмањи месни одбор буде увек на висини задатка раме уз раме са свим осталима.

Потпредседници општинског одбора су увек ту да одговоре на свако питање и реше проблем ма какве природе и заједно самном држе ове људе на окупу. Поред одговорних позиција на којима се налазе увек издвајају своје време и за страначки рад Петар Миљуш, Мирко Глушчевић, Милисав Марковић и Немања Ердељан. На крају, али свакако не најмање битно овај општински одбор не би могао да функционише без силне папирологије коју уредно воде секретар Десанка Покрајац и технички секретар Милица Гојовић.

Ова екипа људи 2016. године је стала пред грађане и представила свог кандидата за председника Општине Стевана Шушу. Освојили смо 11 399 гласова и апсолутну власт у Сурчину.

Само бих навео процентуално број освојених гласова: 2012-32.95% 2014-59.85% 2016-56.49%, 2017-60.10%, 2018-60.94%. Ово је довољан показатељ нашег рада из године у годину, али и озбиљан задатак који је пред нама а то је да оправдамо поверење грађана указано на изборима.

За ових 10 година кроз овај одбор прошли су многи, и свако је унео најбољи део себе како би били један од најбољих Општинских одбора у Београду. Жао ми је уколико сам некога вечерас прескочио. Из наших редова изнедрили смо многе који су данас на одговорним позицијама и учествују у Општинским, Градским и Републичким структурама. Оно што одликује овај Одбор и ову просторију је много више лепих тренутака у односу на оне мање лепе и међуљудски односи који су више пријатељски него само партијски.

Поред нашег огромног рада и труда све ово не би било тако лако оствариво да не стојимо иза здраве идеје и јасних циљева нашег председника Странке Александра Вучића. Те  2008. имао је јасну визију да Србија мора да има пријатељске односе и са Истоком и са Западом, да морамо да постанемо економска сила на Балкану, а да на изборима морамо да побеђујемо не због себе него због грађана. Као и тада, и данас уздигнуте главе стојимо иза политике коју промовише Александар Вучић.

Надам се да ћемо у наредном периоду бити још сложнији, још бољи и још посвећенији раду у Странци јер нас ускоро очекују локални избори на којима  завршну реч ипак дају грађани.

Још једном вам се свима захваљујем јер ово је успех свих нас заједно, и знам да ћемо заједно да нижемо још много успеха“- рекао је Милош Дангубић, председник ОО СНС Сурчин.