Вести

АСФАЛТИРАНА СКОПЉАНСКА УЛИЦА У СУРЧИНУ

На иницијативу Општине Сурчин, почетком фебруара месеца ЈКП "Београд пут" је започео реконструкцију коловоза у Скопљанској улици у Сурчину. Завршена је и последња фаза радова, асфалтирањем последњих метара Скопљанске улице. У овој сурчинској улици обновљен је коловоз у дужини од 400 метара. 

- Скопљанска улица, која је била у катастрофалном стању, врло брзо је завршена. Проширили смо улицу и скинули стари асфалт. Сада то изузетно лепо изгледа. Ми ћемо са асфалтирањем улица у Сурчину, а посебно тротоара, наставити и у наредном периоду. Морам да кажем грађанима и да смо вероватно једина Општина која ће у овој години највише средстава уложити управо у путну инфраструктуру. Надам се чак да ћемо и добити додатна средства. Све што је до сада плански предвиђено је сигурно. Већ смо одредили које улице ће се обновити и који ће се тротоари градити. Наравно, не можемо сада све да стигнемо. Завршиће се Моравска улица у Добановцима и Војвађанска улица, део у Новом Сурчину. Онда, после тога, ићи ћемо улицу по улицу у свим нашим селима, где ћемо урадити у бар по једној улици тротоаре - рекао је Стеван Шуша, председник Скупштине ГО Сурчин, а потом је објаснио који су то критеријуми по којима се одлучује које ће се улице радити.

- Прво је битно да улица буде јавна својина. Ми дамо списак улица Секретаријату за саобраћај и они провере. Уколико нека површина нија јавна, већ је приватно власништво, те улице не можемо да радимо. Такав је пропис. Други део подразумева да сагледавамо остале критеријуме, као што су број становника, у каквом је стању улица и тротоар. Након тога, правимо приоритет које улице можемо да урадимо. Велики проблем који имамо, око тог асфалтирања, који грађанима покушавамо да објаснимо, је тај да ли је нешто јавна својина. Ако није јавна својина, тај део посла не можемо да урадимо. Молимо људе, посебно у деловима нових насеља, да се улице катастарски уведу као јавна својина. Тек онда ми можемо да радимо комплетну инфраструктуру. То значи и воду, и струју и путеве, па онда наравно и канализацију - рекао је Стеван Шуша, а онда је објаснио каква је правна процедура за увођење улице, као јавне својине.

- Тај проблем грађани сматрају да треба да реши Општина. Међутим, то је власништво приватних лица. Значи земљиште које су они куповали је приватно. Тај део приче би требало да ураде грађани, односно сви грађани који се живе у тој улици. Они би морали да оду код нотара, и да власници тог земљишта дају овлашћење да се могу радови одвијати, или још боље да власништво пренесу на Град Београд. Онда катастар убележи ту улицу као катастарску парцелу, где пише да је то улица. Само тада је улица раположива за све ове комуналне радове - објаснио је Шуша за МАГ телевзију.

(Фото: Маријана Вучић, Текст: И.П.)  

 

ТВ МАГ Оберновац

Стеван Шуша, председник Скупштине ГО Сурчин

АСФАЛТИРАНА СКОПЉАНСКА УЛИЦА У СУРЧИНУ

АСФАЛТИРАНА СКОПЉАНСКА УЛИЦА У СУРЧИНУ

АСФАЛТИРАНА СКОПЉАНСКА УЛИЦА У СУРЧИНУ

АСФАЛТИРАНА СКОПЉАНСКА УЛИЦА У СУРЧИНУ

АСФАЛТИРАНА СКОПЉАНСКА УЛИЦА У СУРЧИНУ