Вести

БУДИ БРЖА! ВОЛИ СЕБЕ, БУДИ ЗДРАВА, ОБАВИ ПАПА ТЕСТ

У оквиру обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце, МO СНС Бечмен је у сарадњи са др. Марком Бераком, председником Савета за здравство Општинског одбора Српске напредне странке Сурчин, у просторијама Удружења пензионера Бечмен, организовао предавање о овој болести, раном откривању и превенцији.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материца малигна болест која се може спречити. Буди бржа, воли себе, буди здрава, обави папа тест је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на припаднице лепшег пола, свих генерација, да размишљају о свом репродуктивном здрављу и да у току године одвоје дан када ће посетити свог одабраног гинеколога.

Овакве врста трибина имају циљ да пробуде у нама интерес зарад побољшања здравственог живота, као и да учеснике упознају са превенцијама и начину лечења оваквих болести. Ово је врста социјалне мобилизације жена, јер ова ни мало наивна болест односи чак 400 живота годишње у Србији. Рак грлића материце је у потпуности излечив ако се открије на време, што су у појединим земљама обавезни лекарски прегледи то и доказали. Стопа смртности је сто пута мања него код нас.

Текст и фото: Татјана Лазаревић