Вести

БУДИ БРЖА, ВОЛИ СЕБЕ И ОБАВЉАЈ ПРЕВЕНТИВНЕ ПРЕГЛЕДЕ

Месни одбор СНС Сурчин 1, у сарадњи са председником Савета за здравство Општинског одбора СНС Сурчин др. Марком Бераком и др. Николом Јефтићем, организовао је вечерас едукативну трибину на тему „Превенција карцинома дојке“.

У препуној сали, кроз интерактивну трибину говорили су на тему превенције карцинома дојке др. Никола Јефтић и др. Марко Берак. Тема је намењена нашим суграђанкама, како би и оне саме могле да разумеју важност преветивних прегледа у свим старосним групама.

Оваква предавања организовали смо са циљем унапређења информисаности женске полулације о учестоласти ових малигних болести, факторима ризика за њихов настанак, као и о значају делотворних мера превенције. Трибине су веома важне, јер се карцином дојке не добија преко ноћи, он се развија полако и парцијално и зато је важно да се на време препознају симптоми. Акценат се  ставља на прегледе и самопрегледе, јер је последњих година дошло до помака у раном откривању карцинома дојке доводећи до све већег броја новооткривених тумора малих димензија и непалпабилних лезија у дојкама. Превенција је најважнија у овој теми. Ако жена сама примети било какве промене на дојци потребно је да се јави свом лекару, јер кад се установи карцином у раној фази, лечење је много успешније. Када се карцином установи касно, лечење има много мање успеха и онда ове методе лечења о којима је говорио др. Јефтић све су агресивније.

Тумор дојке је најучесталије малигно оболење код жена. На жалост, сваке године се број оболелих жена прогресивно повећава, а смртност се не смањује. Морамо бити свесне да се болест не догађа другима и да се може догодити и нама. Због тога је важно имати здрав поглед на своје здравље, пазити на себе и волети себе. Буди бржа, воли себе и обављај превентивне прегледе!

Текст: Татјана Лазаревић