Вести

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ И ОВЕ ЈЕСЕНИ У СУРЧИНУ

И ове године у Сурчину ће бити обележени Дани европске баштине. Манифестација се обележава под слоганом „Културно наслеђе за све“.

Директорка Туристичке организације Градске општине Сурчин Сања Тројановић Елез истакла је да наша општина има шта да понуди и да је спремљен богат и разноврстан програм.

– Почињемо 17. септембра, а по први пут Туристичка организација Сурчин је суорганизатор регате „Река“, и поред тога што смо домаћини шесту годину заредом. Биће то једно лепо разгледање Сурчина са реке Саве. Потом, у суботу, 18. септембра, имамо излагање сремачких колача у Јакову са почетком од 14. часова. Удружење жена из Јакова се потрудило да, са осталим удружењима жена из околних места, прикаже сремачки дух кроз сремачке слатке специјалитете. Све то се дешава на теренима Фудбалског клуба „Срем“ из Јакова – рекла је Сања Тројановић Елез.

Програм се наставља у недељу, 19. септембра.

– Идемо у сусрет сеоској слави Сурчина, Малој Госпојини, где Ловачка секција „Сурчин“ организује ловачку шицару са почетком од 9 часова у њиховим просторијама. Наставак је 20. и 21. септембра – Фестивал вина и љубави. Носилац целе организације је Клуб вина „Сурчин“ заједно са Туристичком организацијом Сурчин. Отварање фестивала је у понедељак, 20. септембра, у 10 часова, у центру Сурчина, док је културно-уметнички програм предвиђен за уторак од 17 часова. У цркви Светог Тројства у Сурчину показаћемо дух Срема кроз суживот Словака, Хрвата и Срба на овим просторима кроз културно-уметнички програм, тамбураше, лепу изложбу – каже Сања Елез Тројановић.

Трећег октобра у Наутичком селу „Бисер“ биће организована „Бисерна грива Доњег Срема“, а 9. октобра парада у Бојчинској шуми.

– Морам напоменути да овогодишње Дане европске баштине прате, као и ранијих година, бројни објекти са наше територије и они су одлучили да бесплатно отворе своја врата за све посетиоце. Ту је манастир Фенек, који ће пожелети добродошлицу 24. септембра, 2. и 9. октобра. Затим, Ергела „Булић“ организује посету свом комплексу 25. и 26. септембра и 9. и 10. октобра, док је Винарија „Мајетић“ заказала термине 26. септембра, 9. и 10. октобра. Ту је и незаобилазна Етно-кућа „Стајков“ из Бољеваца, која је отворена за све посетиоце 2. и 8. октобра – рекла је она.

О програму „Дана европске баштине 2021“ заинтересовани се могу информисати на Фејсбук и Инстаграм страници Културног центра или на сајту www.togos.rs.

Извор: surcin.rs