Вести

ДЕЛЕГАЦИЈА ОПШТИНЕ СУРЧИН ПРИСУСТВОВАЛА ОБЕЛЕЖАВАЊУ 107. ГОДИШЊИЦЕ ЦЕРСКЕ БИТКЕ

На један од највећих хришћанских празника, Преображење, 19. августа 2021. године  у спомен-комплексу у Текеришу ,код Лознице, одржана је државна церемонија обележавања 107. годишњице Церске битке, којој су присуствовали и представници Градске општине Сурчин.
Након верског обреда на споменик церским јунацима, положени су венци и одата је почаст страдалим војницима. Поред министарке за рад, борачка и социјална питања Дарије Кисић Тепавчевић, венце су положили и  представници  Министарства одбране и Војске Србије, Мачванског управног округа, града Лознице, града Шапца, Општине Сурчин, општине Крупањ, амбасада, као и представници  бројних удружења и грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Испред ГО Сурчин трагично уснулим војницима  се поклонила и венац положила делегација  коју су чинили Светлана Лозанчић, члан Већа ГО Сурчин и представници борачких удружења - Савеза потомака ратника Србије 1912-1920, СУБНОР-а и Удружења бораца рата 1990-1999.
Церска битка вођена је током августа месеца 1914. године и то је била прва велика победа Савезника у Првом светском рату, а командант Друге српске армије генерал Степа Степановић унапређен је у чин војводе. Српска војска је победила бројно моћнијег непријатеља, уз значајне војне губитке - у току десетодневне битке српски губици су износили 3.000 мртвих и 15.000 рањених.  Церска битка се завршила српском победом 19. августа 1914. године. Споменик у Текеришу подигнут је на Видовдан 1928. године на месту где су вођене борбе које су одлучиле исход Церске битке. Свечано га је отворио Александар I Карађорђевић.
Након церемоније полагања венаца у Текеришу, делегација ГО Сурчин је положила венце и на Спомен-костурници у Гучеву, у којој су сахрањени посмртни остаци српских и аустроугарских ратника, изгинулих на овом простору 1914. године, на почетку Првог светског рата током Битке на Дрини. Спомен-костурница као знаменито место представља непокретно културно добро од великог значаја. Након одржаног парастоса страдалим жртвама рата полагању венаца су присуствовали, поред делегације ГО Сурчин, породице погинулих и остала удружења и грађани.
Српско знамење, култура и историја не смеју да се забораве и избришу из историје. Многе жртве је српски народ поднео током тешких борби у Великим ратовима. Чувајмо нашу традицију - да се никада не заборави!


Марина Кузмановић
Извор: surcin.rs