Вести

ДИЋИ МОСТ ЗНАЧИ ДА НИСМО ДИГЛИ РУКЕ ОД СЕБЕ И НАЈБЛИЖИХ

Дићи мост значи да нисмо дигли руке од себе и најближих, рекао је данас премијер Александар Вучић, након обиласка радова на мосту "Братољуб" у Љубовији, и поручио да је важно да спајамо обале, градове, државе, српски народ, али и Србе и Бошњаке.

Он је окупљеним грађанима рекао да су радови завршени на време, каже да су му рекли и пре рока, поручивши да мостови, а овај је 12. на Дрини, обезбеђују пристојан живот, повезују, спајају...

"Преко њих почињемо да се разумемо, они нам омогућавају да радимо, доносе нове послове, али и преносе знање. Дићи мост значи да нисмо дигли руке од себе и најближих", рекао је Вучић и позвао народ и с једне и с друге стране Дрине да и даље гради.

Како је рекао, одговор на старо питање - зидови или мостови - данас би могао да буде на мосту и на реци Дрини, која спаја Србију и РС и Србију и БиХ, и то је доказ да смо у стању да положимо испит, "онај на којем су генерације падале у сопственој крви".

Поменуо је Ђорђа Версатовића, рекавши да је он један од оних који су знали шта значи мост и да ће повезивати Србе са обе стране Дрине, о чему је писао романе, и за кога није постојало "ништа лепше од моста".

"О љубави и потреби да се српски народ повезује не морам ни да говорим. Изградили смо 300 мостова, више него икада, више тунела и железничких пруга... Балкан неће опстати без мостова за различите људе који имају један циљ - мир, стабилност и бољи живот. Толико смо различити и исти, огромно је тржиште пред нама, хиљаде радника, знања, иневстиција, прилика... Не повезати све то није само грех већ и глупост, највећа коју можемо да направимо сами себи", рекао је Вучић.

Памет нам је, поручио је, потребна више него икад, и то и Љубовији и Братунцу, али и Србији и Српској и БиХ.

"Потребан је и рад, заједнички и тежак, али онај који генерише и ствара нови рад. Овде не смемо да станемо, овде је 12. мост, а треба нам 120 још. Хиљаде у Србији, БиХ, на Балкану, они ће умножити наш капитал. Мостови преко наших разлика услов свих наших база и нада", рекао је Вучић и позвао да и даље заједно градимо.

На мостовима попут овог можемо све вишедеценијске тежње и жеље да пронађемо, рекао је Вучић, а одлазећем председнику Томиславу Николићу, који се данас обратио последњи пут у тој улози, поручио: ''Хвала за све што је урадио за све ово време и ове године, наставићемо да радимо и имаћемо храбрости да се упустимо у сваки прблем и да га решимо''.

"Постоје они који су гледали да направе проблем и они који су их решавали. Срећан сам што смо међу онима који гледају да их олакшају или реше. Ништа лепше него када ступите ногом на неки пут, пругу или мост у чијој сте изградњи учествовали", рекао је Вучић, те закључио да такви људи и народи имају будућност.