Вести

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА АРХИВСКЕ ГРАЂЕ ПУТ КА БРЖЕМ ПРУЖАЊУ УСЛУГА ГРАЂАНИМА

Међународни дан архива, који се обележава данас, 9. јуна,  прилика је да подсетимо грађане на затечено стање архиве Градске општине Сурчин до 2016. године  и данас, када општина Сурчин прати модерне токове, и има сређену и у поступку дигитализацију архивске грађе, као и савремен услужни центар.

Архива Градске општине Сурчин је 2018. године попримила сасвим нови изглед, захваљујућу председнику Градске општине Сурчин Стевану Шуши и свим запосленима у управи ГО Сурчин, који су од 2016. године уложили огроман труд и напор да архива опшине сада изгледа уредно и сређено.

До 2016. године грађани Сурчина су за неки документ из општинске архиве чекали више од две недеље, јер се архива налазила на осам различитих места која нису била адекватна за чување архиве. Простори су били стари, мрачни и влажни и само упорним радом и залагањем председника ГО Сурчин Стевана Шуше,  помоћника председника Општине Милисава Марковића, тадашњег координатора писарнице и архиве Десанке Покрајац и  запослених у општини, након две године неуморног рада, арxива Градске општине Сурчин је смештена у одговарајући простор, на једно место и све је урађено по класификацијама и годинама. 

Да би ишли у корак са временом и напретком модерне технологије, Градска општина Сурчин је ушла у поступак дигитализације архивске грађе, који такође изискује велики труд и залагање запослених, како би се реализовала основна потреба грађана за брзином, ефикасношћу и тачношћу података који су им неопходни а општина Сурчин у свом раду била ефикасан сервис грађана. Уведен је и Е- шалтер, који представља јединствено електронско место преко којег се може приступити најважнијим информацијама и електронским услугама за грађане и привреду.

Извор: surcin.rs