Вести

ДОБАНОВЦИ СЛАВЕ ПРЕОБРАЖЕЊЕ

Велики број верника окупио се данас у храму посвећеном Светом Николи у Добановцима да Светом Литургијом и свечаним чином сечења славског колача обележе Крсну славу села и Дан Месне заједнице Добановци,  Преображење Господње.

ДОБАНОВЦИ СЛАВЕ ПРЕОБРАЖЕЊЕДОБАНОВЦИ СЛАВЕ ПРЕОБРАЖЕЊЕ

На светој Литургији коју је служио протојереј Милан Алимпић, у препуном храму, поред многобројних Добановчана присуствовали су и функционери општине Сурчин.

ДОБАНОВЦИ СЛАВЕ ПРЕОБРАЖЕЊЕДОБАНОВЦИ СЛАВЕ ПРЕОБРАЖЕЊЕ

Након Свете Литургије и сечења славског колача, положени су венци на споменике палим борцима у Првом и Другом светском рату.

ДОБАНОВЦИ СЛАВЕ ПРЕОБРАЖЕЊЕДОБАНОВЦИ СЛАВЕ ПРЕОБРАЖЕЊЕ

Прво је одржано црквено опело жртвама Првог светског рата палим за ослобођење и уједињење Отаџбине Југославије 1912 – 1918. године , затим  су грађани положили цвеће на споменик који се налази у порти храма, након чега се  присутнима обратио Душко Николић, председник савеза Потомака ратника 1912-1920, Месне организације Добановци и замолио присутне да минутом ћутања одају почаст свим настрадалим Добановчанима у протеклим ратовима. У исто време   огласила су се звона у храму  и сирена.

ДОБАНОВЦИ СЛАВЕ ПРЕОБРАЖЕЊЕДОБАНОВЦИ СЛАВЕ ПРЕОБРАЖЕЊЕ

Присутним Добановчанима се обратио и  песник Душан Живанчевић, који  је одржао кратак час историје „Да временом, време не затре нам траг“, како је рекао.

ДОБАНОВЦИ СЛАВЕ ПРЕОБРАЖЕЊЕДОБАНОВЦИ СЛАВЕ ПРЕОБРАЖЕЊЕ

-Сви ми вредимо онолико колико поштујемо корене. Вредимо онолико колико негујемо садашњост, имамо веру и праштамо и вредимо онолико колико улажемо у будућност. Улагање у будућност је и овај тренутак, када ћемо да се сетимо оних због којих смо овде. Добановци су имали прву верску школу у Срему, пех тог првог верског образовања у Срему је било и стрељање најумнијих људи између 28. августа и 13. септембра 1914. године, баш из Срема. Сматрало се да ту, за казну, треба у корену сасећи српски корен. Добановци су у то време имали 3.500 становника а имали 700 жртава, видите који је то проценат. Вероватно знате, да баш овде, на овом месту су довођени људи, стрељани и то тако само са по једним метком а иза је била ископана јама са живим кречом  и тако затрпани полуживи. Први је обешен о дуд, који се налазио овде у порти, окачен и два дана је стајао. То је оно што су Добановци дали, то је оно што не смемо да заборавимо и то је оно чега морамо са пијететом и поносом  да се сећамо. Да преносимо онима који долазе у Добановце, онима који се рађају у Добановцима и широм, где год нам корак коракне – рекао је Душан Живанчевић песник из Добановаца, након чега је прочитао своју песму посвећену свим страдалницима.

Присутни су затим из црквене порте, у колони, кренули ка центру села где се налази споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора од 1941-1945. године и полагањем цвећа и кратким обраћањем г-дина Душана Николића, одали помен настрадалим Добановчанима.

ДОБАНОВЦИ СЛАВЕ ПРЕОБРАЖЕЊЕДОБАНОВЦИ СЛАВЕ ПРЕОБРАЖЕЊЕ

-У периоду од 1941-1945. године Добановци су имали 161 жртву усташко -фашистичког терора. 120 мештана Добановаца је погинуло у борбама широм претходне Југославије, највише у Босни и Херцеговини  и  41 цивилна  жртва чистог усташког терора. Након формирања независне државе Хрватске, усташе су од 10. априла 1941. до 20. октобра 1944. године успеле да  убију, закољу  и обесе 41 цивилну жртву из Добановаца – рекао је Душко Николић, председник Савеза потомака ратника 1912-1920 - Месне организације Добановци.

Након полагања венаца на спомен обележја страдалим Добановчанима, приређен је ручак  за све присутне у Светосавском Дому Добановачке цркве Светог оца Николаја као и многобројне културно-уметничке манифестације које ће се одржати у току три дана Славе  у Добановцима.

Текст и фото: Маријана Вучић