Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА ОБИШАО РАДОВЕ НА РЕКОНСТРУКЦИЈИ БОЈЧИНСКЕ ЛЕТЊЕ СЦЕНЕ

Градоначелник града Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас заједно са председником Градске општине Сурчин Стеваном Шушом и његовим сарадницима радове на реконструкцији крова на летњој сцени у Бојчинској шуми, који ће бити завршени у септембру, а за шта је издвојено близу 16,6 милиона динара. Бојчинска шума је најпосећеније београдско излетиште, која се простире на око 670 хектара површине, а поред различитих садржаја у природи, од следеће године поново ће се одржавати традиционална манифестација „Бојчинско културно лето”.

– На самом почетку Бојчинске шуме, 2010. године направљена је летња позорница, а уз позорницу се налази и наткривено амфитетарско гледалиште за хиљаду посетилаца. На том месту се одржава манифестација „Бојчинско културно лето”. Прошле године реконструисани су бина и простор око бине, а ове године обнавља се кров. Нови кров биће од природног материјала и уклапаће се у амбијент, а рок за завршетак ових радова је половина септембра – нагласио је Радојичић.

Непосредно иза летње сцене налази се шест бојчинских брвнара, смештајних капацитета, где се одржавају сликарске и вајарске колоније. 

Зоран Радоичић је истакао да ће се по завршетку радова на кровној конструкцији одржавати позоришне представе, поетске вечери, концерти и друга културна дешавања, а посетиоци неће зависити од кише и моћи ће да уживају без обзира на временске услове. 

Председник Градске општине Сурчин Стеван Шуша с поносом је истакао да је ово само један мали део радова који се ради у Градској општини Сурчин, ту су и два трга који ће ускоро бити завршени, један у Јакову, други у Добановцима. 

- Завршетком летње сцене Сурчин ће имати места за културна дешавања, као што су и тргови места за културна дешавања где се окупља велики број људи. - рекао је Стеван Шуша и додао да је ова летња сцена препознатљива у Београду и уколико се радови заврше на време, у октобру ће се одржати неке представе, док ће се манифестација ,,Бојчинско културно лето" одржати следеће године у велелепном здању. 

Градска општина Сурчин једна је од најзеленијих општина у Београду и под шумом има укупно више од две хиљаде хектара. Бојчинска шума је заштићен споменик природе и културно добро. 

-Захваљујући редовном улагању у ово природно добро, Бојчинска шума је сада једно од најпознатијих излетишта у Београду, а уз овај простор се везује концепт очувања и унапређивања здравља људи. Поред културних дешавања, грађани могу кoристити и друге рекреативне садржаје попут трим-стазе дужине од два километра. Посећеност овог локалитета, као и других у непосредној околини, јасни су показатељи да је еко-туризам велики потенцијал за даљи развој туристичке понуде Београда – рекао је Радојичић.

Приликом обиласка радова у Бојчинској шуми градоначелник Београда и председник Градске општине Сурчин обишли су и Кајак кану клуб ,,Марина Прогар” и том приликом поздравили младе наде Србије у овом спорту, а такође су обишли и радове на изградњи новог ловачког дома у Бојчинској шуми и Рибњак ,,Бечменска бара" у Бечмену, где су поздравили пензионере са територије Градске општине Сурчин који су се такмичили у пецању. 

Марина Кузмановић

Извор: surcin.rs