Вести

КАНДИДАТИ ЗА ОДБОРНИКЕ ОДГОВАРАЛИ НА ПИТАЊА ГРАЂАНА

Кандидати за одборнике за предстојеће локалне изборе, одговарали су на питања грађана.  Они су дали одговоре на сва питања која су постављена на званичној Фејсбук страници ОО СНС Сурчин. Наредне среде, грађани ће опет имати прилику да питају наше кандидате све што их занима, а одговоре ће прочитати већ наредног дана.

 

Саво Живанић,кандидат за одборника за предстојеће локалне изборе

 Саво Живанић, кандидат за предстојеће локалне изборе

Диана Пајић: Када ће те забранити бацање ђубрета поред канала Галовица у Виноградској улици? Питање сам поставила зато што табла где јасно пише да је забрањено бацати ђубре постоји али то очигледно нико непоштује. Ја сам мајка троје мале деце коју не могу извести у дворште због неподношљивог смрада фекалија које се избацују одмах поред канала! Верујем да знате о чему је реч пошто смо се ми из ул Виноградске, Баштованске,Ритске већ неколико пута жалили.

Саво Живанић: Депонија која се налази поред канала Галовица је дивља депонија. Јавно предузеће Сурчин је пре три или четири месеца, очистило депонију. Поред тога, ставили смо таблу о којој госпођа прича. Међутим, људи поред забране и даље бацају ђубре. Ми ћемо пренети проблем Комуналној инспекцији, али исто тако и грађани могу да то сами учине. Нека упишу број таблица аутомобила оног грађанина који баца ђубре и нека га пријаве инспекцији. Верујем да ће они то онда решити.   

Јелена Славковић: Живим у улици Николе Тесле у Бечмену, занима ме да ли ће бити урађен пут од канала ка шуми? Кад је киша трактори навуку огромно блато тако да нам је пут блатњав и клизав.

Саво Живанић: Ове године је у плану изградња око три хиљаде метара атарских путева, на територији Општине Сурчин. Међу њима је и атарски пут који води од краја улице Николе Тесле, па према шуми Гибавац. Колико знам, тај атарски пут ће бити дугачак око 900 метара. У плану је да се уради ове године.

Милан Миловановић: Када ће бити завршено копање у Фенечкој улици?

Саво Живанић: До сада је већ очишћена депонија у Фенечкој улици. С обзиром да су радови у Добановцима завршени, екипе Јавног предузећа Сурчин ће у наредних пет до шест дана завршити и канале у Фенечкој улици.Они ће служити за одвод атмосфесрских падавина. У плану је и да се на овом месту сагради парк, тиме ће потпуно бити уређен овај део Бољеваца.  

Зорица Цајић: Шта се дешава са Радио Фаром када ће бити донет план Детаљне регулације и шта се дешава са градском водом?

Саво Живанић: Доношење плана Детаљне регулације је у надлежности Града Београда. Као кандидат за одборника за Скупштину општине Сурчин, могу само да Вам кажем да уколико будемо добили поверење грађана на предстојећим изборима, потрудићемо се да решимо и овај проблем, иако он није у надлежности Општине. Нашим залагањем, пробаћемо да сазнамо на који начин то може да се реши у Граду.

 

Миленко Ерцег, кандидат за одборника за предстојеће локалне изборе

 Миленко Ерцег, кандидат за предстојеће локалне изборе

Катарина Лукић: Када ће се десити одавно обећана фискултурна сала у Основној школи у Бечмену? Шта се са тим дешава?

Миленко Ерцег:  Према плану, основна школа у Бечмену ове године ће добити фискултурну салу. Како је предвиђено буџетом Општине, биће изграђене сале у школама у Бечмену и Добановцима, као и Дом културе у Бољевцима.

Катарина Тошић: Када ће те асфалтирати улице у Кључу. Од избора до избора обећавају и још увек ништа.

Миленко Ерцег: Проблем са насељем Кључ је тај што су улице углавном у приватном власништву. Грађани морају прво да се сами организују да пребаце власнштво на Град Београд. Не могу да се асфалтирају улице које су приватно власништво.  Тај проблем грађани морају сами да реше. Сви грађани једне улице би требало да оду код нотара, и да власници тог земљишта дају овлашћење да се радови могу одвијати. Друга, боља варијанта, је да власништво пренесу на Град Београд. Онда катастар убележи ту улицу као катастарску парцелу, и она се води као улица, а не приватно власништво. Само тада је улица раположива за све комуналне радове, од асфалтирања, преко увођења водовода и канализације.

Није Битно Није Битно: Кад ће да крене изградња тротоара на еконимији у Бечмену?

Милош Крезави: Када ће бити асфалтирани тротоари на економији у Бечмену?

 

Миленко Ерцег: До сада је на територији општине Сурчин играђено преко шест километара тротоара. Свакако је планирано да се ради и у овом делу Бечмена. Тренутно су екипе у Јакову. Чим тамо заврше, радиће се на економији. То значи да је изградња тротоара у Бечмени планирана за мај или евентуално јун месец, ове године.

 

Владимир Шуша, кандидат за одборника за предстојеће локалне изборе

 Vladimir Šuša,kandidat za odbornika

Милија Орашанин: Да ли становници Новог Сурчина могу сада да буду сигурни да им нико неће тражити да се иселе из својих кућа, када крене да се шири Аеродрум?

Владимир Шуша:  Као што су грађани били обавештени од стране председника Скупштине општине Сурчин, Стевана Шуше, на недавно одржаној трибини, изградња писте је предвиђена Генералним урбанистичким планом Града Београда, до 2026. године.  Пошто пројекат изградње нове писте датира из 74. године прошлог века, негде око 800 објеката је у међувремену изграђено у тој зони. Већина тих објеката нема грађевинску дозволу, управо зато што се налази у зони предвиђеној за писту. Ипак, залагањем Општине Сурчин, али пре свега на лично залагање председник Скупштине, а надам се да ће моћи да се залаже и у наредном периоду, да се писта по свим препорукама Агенције за безбедност саобраћаја и у скалду са прописима и регулативама Аеродрома Београд, помери ка старој постојећој писти за 500 метара. Исто тако, да се за 500 метара помери од Војвођанске улице у Сурчину ка обилазници око Београда ка Добановцима. Самим тим, биће избегнуто рушење постојећих објеката.  Постоји могућност чак да писта буде краћа јер нема потребе да две писте буду идентичне дужине. Имамо много примера градова где је аердром у самом центру града. Системи на ваздухопловима су толико савремени да више није потребна широка зона безбедности око аеродрома. Тако да људски домови који су грађени дуги низ година, треба да остану ту где јесу.

Милица Лечић: Обилазница код центопрома, када ће бити завршена?

Владимир Шуша: Када је коалиција око Српске напредне странке 2012. године преузела одговорност и власт у Општини Сурчин, затекли смо петљу на обилазници код Добановаца, коју је направила претходна власт. Без дозволе и мимо свих процедура и закона, ова обилазница је припадала Јавном предузећу Сурчин. Ми смо прво морали да кренемо у процедуру озакоњења и легализације овог објекта. Поред тога, морали смо да пребацимо обилазницу на надлежност Министарства за саобраћај и Аутопутева Србије. Проблем је решен на лично залагање председника Скупштине општине Сурчин Стевана Шуше, који је свакодневно одлазио у Министарство саобраћаја и инфраструкуре, као и слух наше министарле Зоране Михајловић, која је препознала проблем који је морао да се некако реши.  Дуг од изградње је пребачен на Министарство, чиме је Јавно предузеће и сама Општина растерећена. Коначно ће и петља кренути да ради пуним капацитетом. Како сада ствари стоје, трабало би да буде врло ускоро завршена.   

Мика Микић: Шта и када ћете урадити нешто за овај Сурчин јер за све ове год док сте на власти ништа ново нисте урадили да се види... Хвала унапред на одговору

Владимир Шуша: За четири године, руководство Општине Сурчин радило је пре свега на томе да наша општина буде најбоље место за живот свим нашим грађанима. Узели смо активно учешће у решавању проблема око изградње нове писте на Аеродрому „Никола Тесла“. Пољопривредницима смо олакшали прилаз обрадивом земљушту, тиме што смо изградили преко седам километара атарских путева. Коначно је реконструисан регионални пут између Јакова и Бољеваца. Водили смо рачуна о безбедности у саобраћају, па су осветљени и обележени пешачки прелази, постављена је хоризионтална и вертикална сигнализација. Изграђено је и обновљено преко шест километра тротоара. Након 20 година, потпуно је очишћена депонија у Фенечкој улици у Бољевцима, а уређене су и депоније у Сурчину, Петровчићу и Добановцима. У фебруару ове године пуштена је у рад и новоизграђена водоводна мрежа у насељу Кључ... Сигуран сам да можете да прошетате кроз Сурчин и видите нове паркове, али и да од својих комшија сазнате још много тога шта се променило за ове четири године.