Вести

ОБЕЛЕЖЕН ДАН БОРЦА У ПРОГАРУ

Представници Градске општине Сурчин, Месне заједнице Прогар и удружења бораца општине Сурчин, положили су венце на Спомен обележје борцима који су своје животе дали у првој борби у југоисточном Срему 1942. године, у недељу 04. јула 2021. године. Полагањем венаца и минутом ћутања одата је почаст храбрим јунацима, који су  животе изгубили бранећи своју отаџбину.

Дан борца је био државни празник у СФРЈ и СР Југославији, који се прослављао 4. јула и који је обележавао годишњу седницу Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, одржане 4. јула 1941. године у Београду, на којој је донесена одлука о подизању оружаног устанка. Дан борца је за државни празник проглашен 26. априла 1956. године, а укинут је Одлуком Владе Србије 2001. године. Празник се и данас прославља у организацији Савеза удружења бораца народноослободилачког рата.

Полагању венаца присуствовао је и председник Градске општине Сурчин Стеван Шуша, као и  Предраг Барош, члан Већа ГО Сурчин, представници Месне заједнице Прогар, борачких удружења и многобројни гости, мештани и родбина страдалих.

Председник Градске општине Сурчин, указујући на значај обележавања овог и осталих датума из наше ратне историје, између осталог је рекао: „Тешко је говорити пред споменицима подигнутим у знак сећања на рат, јер знамо  да су постојали знани и незнани мушкарци, жене и деца без детињства, којима је уништен и последњи делић достојанства, без њихове кривице, право на живот. Због свих њих, ми имамо обавезу да посећујемо оваква места, да генерацијама које долазе причамо да се не заборави, да се не понови. Да причамо о храбрости предака, о ратовању у ком су гладни и боси, били наоружани највише само срцем, жељом и вољом и победили, победили фашизам. Захваљујем се у име општине Сурчин, у име грађана наше општине, удружењима бораца, потомака бораца, свима вама који чувате и негујете традицију сећања, што младим људима, потомцима, преносите оно што није могло да стане у пар лекција на часовима историје."

Представници Културног центра Сурчин су припремили пригодан програм обележавања овог битног датума.

Циљ обележавања Дана борца у Прогару је очување традиције НОР-а, сећање на хероје који су своје животе дали у народноослободилачкој борби и подсећање на прославу 4.јула, Дан борца. Да се никада не заборави!

Текст: Марина Кузмановић

Извор: surcin.rs