Вести

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА СУРЧИНА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Мештани Сурчина чија имена су уклесана на споменик у градском парку, пре 77 година су дали животе за слободу будућих генерација.
Да се та имена не забораве, и ове године представници Градске општине Сурчин, Војске Републике Србије, удружења бораца и потомака ратника ослободилачких ратова и бројни грађани, положили су венце у част палих бораца обележивши Дан ослобођења Сурчина у Другом светском рату.

Венац на споменик у центру Сурчина положио је и председник београдског СУБНОР-а Бора Ерцеговац који је том приликом истакао да се Сурчин од осталих места у Србији издваја по томе што борачка удружења заједно обележавају значајне датуме из оба светска рата у свим месним заједницама.

Он је ту истакао битну улогу и подршку Градске општине Сурчин и председника општине Стевана Шуше у свим активностима удружења која на различите начине негују сећање на све мештане који су погинули у борбама за слободу Сурчина.

У свечаности коју је организовао Културни центар поводом обележавања Дана ослобођења Сучина у Дугом светском рату учествовали су и ученици Основних школа "Вук Караџић" и "22. октобар".

Према подацима Музеја жртава геноцида, Сурчин је у борбама за ослобођење дао укупно 857 жртава разних националности, 759 Срба, 10 Хрвата, 27 Рома, 41 Словак, 2 Мађара и 18 цивила осталих националних припадности.

 

Извор: surcin.rs