Вести

ОБЕЛЕЖЕН ДАН РАТНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА И ПВО

У команди и јединицама Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране данас је свечано обележен Дан  вида РВ и ПВО — 24. децембар, у спомен на дан када је 1912. године донето решење о формирању Ваздухопловне команде са седиштем у Нишу.

Централна свечаност је одржана у Дому ваздухопловства у Земуну, уз присуство министра одбране Милоша Вучевића и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића. Свечаном скупу у Дому ваздухопловства присуствовали су и командант РВ и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић, представници јединица Војске Србије, верских заједница, установа и институција, а у име општине Сурчин свечаности је присуствовао Стеван Шуша, председник ГО Сурчин.

На свечаности је, у осврту на постигнуте резултате, истакнуто да је овај вид Војске Србије у претходној години успешно реализовао све постављене задатке и да су настављени циклус снажног опремања сложеним борбеним системима и попуна јединица кадром свих профила, чиме су значајно унапређене способности за контролу и заштиту ваздушног простора Републике Србије.

Присутни су имали прилику да погледају документарни филм о развоју Метеоролошке и навигацијске службе РВ и ПВО и ваздухопловства у Србији, након чега су уживали у нумерама солиста, хора и оркестра Уметничког ансамбла Војске Србије ”Станислав Бинички”. Гости су након завршене церемоније били у прилици да погледају изложбу „100 година националне ваздухопловне индустрије“ у галерији „Икар“.

 

Izvor: surcin.rs