Вести

ОБЕЛЕЖЕНО 160 ГОДИНА ОД ДОЛАСКА СЛОВАКА У ДОБАНОВЦЕ

Словачка  евангеличка а.в. црквена општина  у Добановцима обележила је 160 година од доласка Словака у Добановце.

Председник Градске општине Сурчин Стеван Шуша присуствовао је овом свечаном чину и обратио се присутнима. Он је посебно истакао колико су важни односи између Срба и Словака и изразио своје задовољство због пријатељства које влада међу нашим народима. Шуша очекује да ће тако бити и у будућности и позвао је све Словаке, као и Србе, да нас буде што више, и да нам се што више деце рађа.

Свештеник Словачке евангеличке а.в. цркве Јан Винкович, потврдио је ове речи председника Шуше и захвалио се на њима.

-Сумњам да постоје боље речи којима је могао да изрази један добар суживот Словака и Срба на овим просторима. Наши односи су јако добри и искрени – каже свештеник Винкович.

Богослужењу у .цркви у Добановцима је чинодејствовао  Мгр. Јарослав Јаворник, бискуп, а три важна јубилеја су обележена истог дана и сваки од њих има велико значење за наше словачке пријатеље.

– То је пре свега долазак Словака на ове просторе пре 160 година. Онда је 1981. године основана самостална црквена општина, а онда имамо и осамостаљење наше а.в. цркве што се догодило после Првог светског рата – упознао нас је свештеник Јан Винкович са важним датумима који су обележени у Добановцима.

Председница националног Савета словачке националне мањине Љибушка Лакатош истакла је овом приликом да Словаци користе сва своја права загарантована Уставом.

– Наши преци су дошли на ове просторе, Војводину, Србију пре три века. Затим су се распоредили највише по Војводини и ево до данашњег дана ми и даље причамо словачки, образујемо се на словачком језику, чувамо своју традицију, културу и вероисповест. Све је то захваљујући већинском становништву са којим живимо у суживоту, као и држави Србији – рекла је Љибушка Лакатош.

Извор: surcin.rs