Вести

ОДГОВОРИ НА ПИТАЊА ГРАЂАНА

Кандидати за одборнике за предстојеће Локалне изборе и ове недеље су одговарали на питања грађана, која су постављена на званичној Фејсбук страници Општинског одбора Сурчин. Поред тога, сви грађани су могли да добију правну помоћ од Бојана Вукеновића, председника Савета за правна питања.

 

Душан Ћирјак, кандидат за одборника. 

 

Звездана Кнезевић Еx Лазиница: Имате ли у плану ове године организацију Бојчинског културног лета? Ако имате било би нам драго

Душан Ћирјак:  Можемо да вас обрадујемо са одговором. Имамо у плану организацију Бојчинског културног лета и овде године, са другачијим концептом него што је то било прошле године. Наиме, биће мање садржаја али ће он зато бити квалитетнији.

 

Милена Дрлић: Господин Шуша, ових дана нуди опцију становницима улица Мике Антића, Сергеја Јесењина и Кукурузне у Сурчину да сами финансирају изградњу адекватне водоводне мреже... ако по њиховом програму тежимо европским стандардима, није ми више јасан појам самодоприноса...

Душан Ћирјак: Нажалост, према пословној политици и статуту Градског водовода радови се изводе само на јавним површинама. Они немају приступ приватном власништву и самим тим и финансирају само главни цевовод. Из тог разлога, корисник сам мора да обезбеди средства за део мреже који се налази у његовом дворишту.

 

 

Милош Дангубић, кандидат за одборника

 

Драгана Траиловић: Дајте деци салу у Добановцима растеретите саобраћај куће нам пуцају тону дајте нам још једног дечијег лекара, вратите гинеколога зубара још једног обезбеђење у школи. Главна улица Маршала Тита и Угриновачка пуне су рупа на путу ето тако није много.

Милош Дангубић:  Што се тиче рупа у улици Маршала Тита и Угриновачкој, ту су радови кренули. Обнављање тог пута у надлежности је Београд пута. У договору са њима, започето је санирање, тако да ће се тај проблем ускоро решити. Што се тиче дела питања о здравственој заштити, већ смо делили флајер и апеловали на наше комшије. Наиме, грађани морају да врате своје картоне из Дома здравља у Сурчину у Добановце. Ма, колико се ми трудили да Добанвци добију још једног лекара, једноставно добијамо негативан одговор. Постоји одређен број картона, који мора да постоји у једном Дому здравља како би то место добило више лекара.

 

Ранка Јовић: А зашто нису ово потписали пре предизборне кампање?!!!

Јелица Веселиновић: Заинтересована сам за прикључак.Где се треба обратити?

Виолета Поповић Ристић: Могао би и Бечмен да дође на ред 

 

Милош Дангубић: Као што наши суграђани занају, радови на изградњи канализације почели су пре четири године, односно пре него што је СНС преузео одговорност у Општини Сурчин. Претодна власт је обећала грађанима да ће изградити канализацију за годину дана, иако то није било могуће. Ми смо покушавали да решимо све проблеме који су се десили везано за овај пројекат. Након детаљне анализе грађевинских планова, у договору са челницима Града, донета је одлука о наставку изградње канализационе мреже у Сурчину. Грађани који су измирили обавезе за канализацију биће прикључени, као што то и пише у уговору. Нико неће бити оштећен по питању прикључења. Поред тога, обавестићемо све она грађане који нису склопили уговор са Општином, како и на који начин то да ураде и коју суму новца морају да издвоје за таксе.  Пројекат канализације је један од најзначајнијих, јер ће решити проблем грађана Сурчна. У питању је пројекат вредан 131 милион динара, на коме се радило неколико година. Радови у Сурчину су само део петогодишње стратегије, по којој ће свака кућа у општини добити канализациони прикључак.

 

 

Сања Елез, кандидат за одборника

 

Љиљана Кнезевић: Шта је са предлогом за мајке са троје деце шта се дешава

Весна Петковић: И ја сам хтела да поставим ово питање. Надам се да ће се коначно решити. Поздрав!

Сања Елез:  Верујем да госпође мисле на предлог будућег грађанског законика, по којем ће мајке имати право на накнаду до пунолетства трећег детета. Могу само да им поручим да ћемо се као и до сада увек трудити да пружимо помоћ младим породицима и младим мајкама. Тако да ћемо се борити и да се овај закон усвоји. Желимо да их заштитимо како у свакодневном животу, тако и на радном месту, да их заштитимо током трудноће и породиљског одсуства. Закон о раду, који смо донели је јасан: нико не сме да отпусти жену у времену трајање њене трудноће или породиљског одсуства.  Морамо да помогнемо и охрабримо жене да стану на своје ноге јер су оне темељ српског друштва и породице.

 

Милан Мими Миловановић: Када ће почети радови на дому културе у Бољевцима???

Сања Елез: Тендер за извођача радова  на реновирању Дома културе у Бољевцима је завршен, а почетак радова се очекује следеће недеље. У току санације овог објекта, радиће се обнова фасаде, али ће се мењати и кров. Поред тога, зидаће се још један спрат, који ће се адаптирати за вртић, капацитета до 60-оро деце. На тај начин ће се растеретити вртић у Јакову јер ће деца из Бољеваца и Прогара коначно имати свој вртић.

 

 

Бојан Јовановић, кандидат за одборника

Винка Ћулафић: Шта ће те урадити у општинама где је локална самоуправа неовлашћено потрошила новац из свог буџета па им стога касне плате и друге обавезе по три месеца. Да ли ће неко сносити одговорност . Питање се односи на све општине које су неовлашћено потрошиле новац. Хвала.

Бојан Јовановић: С обзиром да је питање постављено само општинама које су неовлашћено потрошиле свој новац, онда свакако ово питање није намењено Општинском одбору Српске напредне странке Сурчин. У задње четири године, не само да се није неовлашћено трошио новац, већ је и дуг у значајној мери смањен. Када је СНС преузео одговорност у Општини Сурчин дуг је износио 593 милиона. Прошле године он је смањен на 140 милиона. Овај успех је постигнут тиме што су предузете мере штедње у протеклиг четири године. Након стабилизације финансија, Општина Сурчин коначно има могућнност да реализује капиталне пројекте у укупној вредности од преко 240 милиона динара. 

 

Јелена Андрејић, кандидат за одборника

Петар Јокић: Спортска хала у Добановцима

Јелена Андрејић: Оно што је најважније је то да је у буџету Града издвојено за салу 70 милиона динара. Још неко време ће потрајати исправка пројекта, а након тога потребна је дозвола Владе, с обзиром да је ова сала већа, него што би требало да буде сходно броју ученика. Потребно је да Влада прогласи да постоји општи интерес за ову халу. После тога, расписује се тендер који траје три месеца. Након тога почиње градња. У склопу хале изградиће се и проширење за вртић, као и кухиња и продужени боравак. Планиран почетак градње је за око годину дана јер све процедуре, које захтевају време, морају да се испоштују. Ипак, најбитнија ствар је то да је ова хала у плану и да су за њу обезбеђена средства.

 

Маријана Коцић-Лазић: А у Добановцима кад ће бити:) 

Јелена Андрејић: До сада је у Добановцима саграђен паркић испред Дома културе, на почетку улице Иво Лоле Рибара. Остало је само да се још засади трава, све остало је већ сређено.  У плану је такође, да се током ове године изгради још један паркић које ће се налазити иза амбуланте. Поред тога, у самом центру насеља је у плану сређивање и трга. Тако да ће грађани Добановаца имати простор за разоноду и дружење, док ће наши најмлађи суграђани имати простор за игру.