Вести

ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „БИСЕРНА ГРИВА ДОЊЕГ СРЕМА“

Традиционална манифестацијa смотра коња липицанске расе „Бисерна грива доњег Срема“ одржана је у недељу, 3. октобра, у Наутичком селу „Бисер“ у Бољевцима, у организацији Туристичке организације Сурчин, Ергеле „Булић“ из Сурчина, Коњичког клуба „Сремац“ из Јакова, Удружења одгајивача липицанске расе коња у Србији и Културног центра Сурчин, а под покровитељством Градске општине Сурчин. Манифестација је одржана у склопу обележавања ,,Дана европске баштине" 2021. у Београду.

У оквиру такмичарског дела манифестације стручни жири је изабрао најлепше у: изложби младих грла-кобила, изложби кобила, изложби младих грла-пастува, изложби пастува, такмичењу двопрега, такмичењу двопрега-деца, ревији парадних запрега, а најуспешнијима су додељени пехари.

У Туристичкој организацији Сурчин истичу да су поносни на ову манифестацију коју са пријатељима из коњичког света организују већ девет година.

-Негде смо уз договор са нашим коњичким клубовима са територије општине Сурчин препознали да је заиста потреба да имамо овакву манифестацију на нашој општини. Ми смо на неки начин носилац и окупљач свих власника липицанера. Част нам је што смо уврштени у календар Коњичког савеза Србије, то значи да смо сваке године незаобилазни за све коњаре и част нам је што смо стали иза заштите липицанске расе коња, да је заштитимо на листи УНЕСКО - рекла је Сања Елез Тројановић, директорка ТО ГО Сурчин.

Сезона која се приводи крају била је јако успешна за Туристичку организацију Сурчин.

-Ми смо дали све од себе. Бисерном гривом као и увек завршавамо летњу сезону, сумирамо утиске и морамо рећи да смо више него задовољни овогодишњом сезоном, не само посетом у Наутичком селу, него и целим туристичким садржајем на нашој општини - закључила је Сања Елез Тројановић.  

Поред манифестације "Бисерна грива Доњег Срема", организована је и манифестација едукативног карактера "Средњи век у Сурчину", у сарадњи са Удружењем за очување старих заната и вештина „Бели орлови“. Биле су организоване тематске креативне радионице за децу, стреличарство, бацање копља, одапињање стрела, прикази витешких борби, мале школе мачевања, изложба средњовековног оружја...

Такође организован је и Етно базар (продајно-ревијална изложбе традиционалних колача), као и такмичење у кувању рибље чорбе.

Извор: surcin.rs