Вести

ОДРЖАНА ПЕСНИЧКА КОЛОНИЈА ,,СРЕМ“ 2021 У ДОБАНОВЦИМА

Данас је одржана традиционална XIII песничка колонија ,,Срем“ 2021, у Светосавском дому добановачке цркве Светог оца Николаја. Тема овогодишње колоније  је била ,,Поштујмо претке и оставимо потомству нешто да нас памте".

Колонија је основана 2004. године у најстаријој породичној кући у Добановцима, у кући породице Живанчевић.

- Колонија је 2019. године званично регистрована као културна манифестација Србије. До сада је основано преко 10 секција песника, романописаца, есеиста, критичара, вајара, сликара и новинара. - рекао је Душан Живанчевић, оснивач песничке колоније ,,Срем“ и истакао да је циљ организовања колоније да се супротставимо културом против некултуре, која је постала пошаст овог времена.

Поред уметника, многобројних гостију и званица, колонији су присуствовали и представници Градске општине Сурчин, Стеван Шуша, председник ГО Сурчин и Милан Прокопљевић, директор ЈП Сурчин.

Председник Градске општине Сурчин Стеван Шуша je поздравио све присутне, пожелео им успешан рад и обећао да ће их Градска општина Сурчин и даље подржавати. Подсетио је  присутне да се култура у Сурчину последњих година уздигла на виши ниво, да је завршен Дом културе у Бољевцима, Добановцима и модерна позоришна сала у Сурчину у згради општине, где се очекује одржавање најбољих представа у Београду и културно-уметничких програма. Оно што је накада било недоступно, због даљине од града и немогућности враћања градским превозом у касне сате са представа, у ближој будућности биће доступно у Сурчину, култура ће се приближити младима. Председник Градске општине Сурчин Стеван Шуша се захвалио уметницима који се окупљају већ тринаест година и што негују старе вредности, што је управо и најплеменитије.

Око тридесет уметника из земље је ове године учестовало на колонији, а због короне нису учествовали  уметници из иностранства, као претходних година. Специјални гости су били прим. др. Анка Станчић, Миша Којић, инжењер, професор, оснивач и потпредседник ,,Ћирилице", који је истакао да му је драго да и ове године учествује на  овом културно-уметничком доживљају у Добановцима, и Даринка Марковић, председница Књижевног клуба ,,Иво Андрић“ из Земуна и потпредседница песничке колоније ,,Срем“, која је рекла да их је све данас спојила љубав.

Сликарка из Земуна Зорица Јовичић поклонила je Колонији ретку икону Светог Тројства која ће бити дарована цркви у Добановцима.

Целодневну манифестацију је својим наступом увеличао женски хор при храму Светог Николаја у Добановцима ,,Вера, нада и љубав", отпевавши песме ,,Хвалите име Господње“, „Достојно Богородици“, ,,Добродошао Христе“, ,, Радуј се, јер нисмо сами" и многе друге.

Уметници су изразили жељу да следеће године учествују на манифестацији ,,Бојчинско културно лето", а представници Градске општине Сурчин су обећали да ће им то и испунити. 

 

Марина Кузмановић

Извор: surcin.rs