Вести

ОГЊЕНА МАРИЈА - СЛАВА БЕЧМЕНА

У Бечмену је данас Светом архијерејском литургијом почело обележавање сеоске славе Огњене Марије, а настављено  низом спортских и културних манифестација.

И овај празник Бечменци су искористили да се у славском расположењу виде са својим комшијама, пријатељима и рођацима, а велико поштовање светитељке Марине  исказали су доласком на Свету архијерејску литургију одржаној у цркви Светог Саве коју је служио епископ сремски Василије. Обележавању славе присуствовали су и представници Градске општине Сурчин, Стеван Шуша, председник ГО Сурчин и Душан Вујадиновић, председник Скупштине ГО Сурчин.

Председник Скупштине ГО Сурчин Душан Вујадиновић уз честитке мештанима којима је пре свега, пожелео добро здравље и срећу, подсетио је на садржај тродневног програма у част славе Огњене Марије и истакао да су сва три дана славе посвећена акцији хуманитарног прикупљања прилога за подизање бисте Југославу Зорићу, који се борио на Кошарама и после дуже и тешке болести преминуо прошле године. Биста ће се налазити у дворишту ОШ „Душан Вукасовић Диоген“ у Бечмену, поред бисте јунака са Паштрика Радета Јотића.

"После Свете литургије почиње тродневно такмичење у спортском риболову на рибњаку "Бечменска бара" које укључује хуманитарну акцију сакупљања прилога за бисту Југослава Зорића, који се борио и на Кошарама, а преминуо је прошле године. У суботу је "Ловачка шицара", целодневно такмичење у ловачким способностима, а у недељу организујемо фудбалску утакмицу са Угриновцима у оквиру меморијалног турнира "Гаврановић Драго Босанац", најавио је Вујадиновић. 

Страдање Огњене Марије у 16. години опомиње све хришћане да никад не изгубе веру у Бога. Чврсту веру и хришћански начин живота показали су  и становници Бечмена који сваке године обележавају заветну славу и на тај начин чувају свој национални  идентитет, културу и традицију, подсетио је старешина Храма Светог Саве, јереј Немања Бошковић. Он је посебно нагласио да је великомученица Марина, у народу позната као Огњена Марија, страдала због своје вере у Господа и посаветовао је све људе да воде благ и миран живот, цитирајући речи патријарха Павла: "Ма колико у свету има вукова и какви год да су, оваца и оних безазлених увек ће бити више".

Иако у црквени календар овај празник није уписан црвеним словима, веома је поштован у српском народу. Овогодишњој слави кумовале су чак три породице Гаврић, Липовине и Вуковић а за следећу годину такву част имаће Зоран Лукић и Славко Миодраговић.

В.Ш.

Извор: surcin.rs