Вести

ОПШТИНА СУРЧИН ОБЕЛЕЖИЛА ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

Србија и Република Српска данас славе заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Од прошле године, 15. септембар установљен је као државни празник. Тај датум је од велике важности за све нас и представља симболику за све Србе, ма где да се налазе.

Општина Сурчин је тим поводом организовала на тргу у Бољевцима свечаност и на тај начин достојно обележила овај празник. Пригодан перформанс је организовао Kултурни центар Сурчин, уз присуство бројних грађана, удружења, као и представника Градске општине Сурчин.

Петнаести септембар је за све нас посебан дан, датум. Сећамо се наших храбрих војника који су тог дана пробили Солунски фронт и тако поразили моћног непријатеља и окупатора. Дивизија која је учествовала у пробијању форнта била је састављена од бивших аустоугарских заробљеника у Русији и од Срба из САД и Европе, па су тако Срби из Босне и Херцеговине, Војводине, Хрватске, Далмације и Црне Горе дали свима пример колико је за нас важна правда и слобода!

Током три године, од 1915. године до 1918. године, на Солунском форнту погинуло је и рањено 42.725 војника. Хиљаде мајки и очева никада није дочекало своју децу, супруге своје мужеве, а сестре и браћа су заувек раздвојена.

Наша дужност и природна обавеза је да се свих страдалих сећамо, да их чувамо у памћењу и на сваком месту спомињемо. Србија је данас снажна и успешна земља и зато што не заборавља оне који су дали своје животе за њену слободу. Нека нам њихова храброст и жеља за слободом буду путоказ и покажимо да смо их ми као њихови потомци вредни. Живела Србија!

Извор: surcin.rs