Вести

ОПШТИНА СУРЧИН ПЕТУ ГОДИНУ ЗА РЕДОМ НАЈТРАНСПАРЕНТНИЈА ОПШТИНА У БЕОГРАДУ

Градска општина Сурчин поносно се поново уздиже као лидер транспарентности у Београду и за 2023. годину према истраживању спроведеном од стране Транспарентности Србија.

Транспарентност, као једно од основних начела доброг управљања,  подразумева јавност у раду органа јавне управе. Грађанима треба да буде омогућен увид у рад јавне управе као и  расположивост инструмената за праћење процеса доношења одлука. Такође, грађани треба да буду упознати са прописима који су примењени у процедури за остваривање њихових права, на јасан и њима разумљив начин.

Постоје две врсте транспарентности и доступности информација од јавног значаја. Прва подразумева објављивање информација од јавног значаја пре него што их јавност затражи. Друга врста је реактивна транспарентност. Реч је, такође о праву јавности да зна, али се оно у овом случају остварује на захтев јавности.

Транспарентност Србије је и ове године спровела истраживање „Индекс транспарентности локалне самоуправе у Србији –ЛТИ“ и на основу методологије успостављене 2015. године, поново су оцењиване и рангиране све јединице локалне самоуправе у Србији (145). Оцењене су и градске општине, њих 25, али нису рангиране с обзиром да се  због неједнакости надлежности не могу поредити са ЈЛС. Градска општина Сурчин је 2015. године са ЛТИ индексом 32 била на 13. позицији међу градским општинама.  Пету годину за редом Градска општина Сурчин има стабилан раст индекса транспарентности (42-53-62-69-72) и поново је најбоље оцењена градска општина. Најбољи показатељ овог успеха је чињеница да се после општине Сурчина која има индекс 72, на другом месту, налази општина Севојно са оценом 60, а потом београдска општина оцењена са 15 бодова мање од Сурчина.

Општине и градови су рангирани на основу критеријума транспарентности, одређених путем 95 индикаторских питања. Коначне оцене, односно индекси се крећу у распону од 0 до 100, а у пракси су ове године општине и градови имали оцене између 25 и 94.

 

Izvor: surcin.rs