Вести

ПЕНЗИОНЕРИ СА ТЕРИТОРИЈЕ ОПШТИНЕ СУРЧИН КРЕНУЛИ ПУТ МАНАСТИРА КАОНА

У понедељак, 05. јула 2021. године, почела је реализација бесплатних једнодневних излета за пензионере са територије Градске општине Сурчин, окупљањем најстаријих суграђана у раним јутарњим часовима на центру Добановаца. Расположене пензионере из Добановаца на излет је испратио председник Градске општине Сурчин Стеван Шуша и пожелео им срећан пут и леп излет.

- Општина Сурчин поново је покренула акцију организовања излета за наше најстарије, за пензионере, који су имали највише одрицања у време короне. Ово је покушај да им се Градска општина Сурчин одужи за све што су до сада урадили. - рекао је Стеван Шуша и додао да ће излети бити организовани све док буде постојало интересовање пензионера.

Након окупљања у центру села, излетници су кренули у обилазак комплекса манастира Каона, који припада Епархији шабачкој Српске православне цркве. Налази се у Посавотамнави, у општини Владимирци. Манастир представља непокретно културно добро као споменик културе. Манастир је настао у 14. веку, а прва црква саграђена на овом месту датира из друге половине 11. века. Према народном предању ова светиња је задужбина Иконије, сестре Милоша Обилића. Садашња манастирска црква, посвећена је Светом Архангелу Михајлу, подигнута у византијском стилу, на темељима старе цркве 1892. године. У манастиру Каона се, као велика светиња, чува делић моштију Предодобне мајке Параскеве.

Током излета пензионерима су друштво правили и постарали се да буде све у реду Милисав Марковић, помоћник председника Градске општине Сурчин, Срђан Гагић, члан Већа ГО Сурчин и Тања Делић, директорка ЈП за спорт и рекреацију. Сви пензионери су имали  освежење током излета, као и обезбеђеног лекара. Након обиласка манастирских лепота, у Ресторану ,,Бечменска бара" у Бечмену за све пензионере  био је обезбеђен ручак и дружење уз музику.

Градска општина Сурчин ће и у наредним данима, организовањем група излетника по свим местима на територији општине Сурчин, улепшати лето најстаријим суграђанима, што за циљ има да истакне шта су све најстарији суграђани урадили за наше друштво и на који начин треба да им се одужимо. Организовање излета и дружење са пензионерима само су једна у низу активности које Градска општина Сурчин планира да реализује за своје најстарије суграђане у току ове године.

 

Текст: Марина Кузмановић

Извор: surcin.rs