Вести

ПОЧЕТАК ПРОЈЕКТА „СУРЧИНСКА БУЋКА“ У НАУТИЧКОМ СЕЛУ

Члан Већа општине Сурчин Драгица Пајчин, обишла је данас у наутичком селу „Бисер“ у Бољевцима, почетак пројекта „Сурчинска бућка“ коју организује Установа културе-Културни центар Сурчин под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину и општине Сурчин.

ПОЧЕТАК ПРОЈЕКТА „СУРЧИНСКА БУЋКА“ У НАУТИЧКОМ СЕЛУ

Установа културе-Културни центар Сурчин је у текућој, 2016. години учествовала у јавном конкурсу који спроводи Секретаријат за спорт и омладину за достављање предлога пројеката од јавног интереса које суфинансира Град Београд за време трајања летњег распуста школске 2015/2016. године за ученике завршног разреда основних и ученике свих разреда средњих школа у Београду у областима омладинског сектора. Пројекат „СУРЧИНСКА БУЋКА“ одобрен је од стране Секретаријата за спорт и омладину и као такав препознат од значаја за креативно усмеравање омладинске популације на подручју Градске општине Сурчин.

ПОЧЕТАК ПРОЈЕКТА „СУРЧИНСКА БУЋКА“ У НАУТИЧКОМ СЕЛУ
Циљ пројекта је едукација шире популације омладине на тему обуке у традиционалној вештини старог заната у области рибарења на бућку, као и анимирање омладине и њено укључивање у културни дијалог кроз теоријску и практичну обуку, чиме се доприноси очувању бућкања, као традиционалне вештине старог заната и промоцији омладинског деловања у једном ширем оквиру неговања културног наслеђа, завичајног идентитета, као и богате баштине.

 Стари рибарски алат који потиче из Ђердапа, бућка је вековима била саставни део рибарског алата рибара са нашег подручја. Пројекат представља подршку омладини за креативно деловање младих и очување традиционалне вештине старог заната рибарења на бућку, данас све популарнијег и атрактивнијег вида рекреативног риболова који се као својеврсна туристичка атракција и спортско такмичење организује широм Европе.

ПОЧЕТАК ПРОЈЕКТА „СУРЧИНСКА БУЋКА“ У НАУТИЧКОМ СЕЛУ

Планирани ефекти пројекта огледају се у ширењу едукације и подизању нивоа свести омладине о значају очувања бућке као традиционалне вештине старог заната.

ПОЧЕТАК ПРОЈЕКТА „СУРЧИНСКА БУЋКА“ У НАУТИЧКОМ СЕЛУ


Пројекат је намењен ученицима основних и средњих школа узраста од 13 до 19 година и бесплатан је за све полазнике који желе да креативно проведу своје слободно време. Програм пројекта обухвата:

1. Едукативни део теоријске обуке о појму, настанку, историјату и значају бућке као традиционалне вештине старог заната рибарења са нашег поднебља

 2. Саветодавни део практичне обуке кроз који ће полазници моћи да науче, испробају и вежбају како да рибаре на бућку.

Планирани термини за реализацију пројекта су од 10 до 15 часова: 16., 17. Јун 2016. год.; 04., 05., 11., 12., Јул 2016. год., 01., 15, 16, 17 Август 2016. Год.

 За све додатне информације/пријаву можете добити на телефон: 011/8440-206 или директно у просторијама Културног центра Сурчин, Косовска 2 у Сурчину, од 07:30 до 15:30 часова од понедељка до петка. Позивамо Вас да се пријавите и учествујете у пројекту „СУРЧИНСКА БУЋКА“.

ПОЧЕТАК ПРОЈЕКТА „СУРЧИНСКА БУЋКА“ У НАУТИЧКОМ СЕЛУ