Вести

ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕНИК ЖРТВАМА ФАШИСТИЧКОГ ТЕРОРА У ЈАКОВУ

У суботу, 07.августа 2021.године, у Јакову, представници Градске општине Сурчин, војске Републике Србије, удружења бораца рата, многобројни мештани и родбина настрадалих, одали су почаст и положили венце на споменик жртвама фашистичког терора, на коме се налази и плоча страдалим младићима у ратовима од 1990-1999. године. Венци су положени и на спомен плочу која се налази на згради Дома здравља.

Парастос жртвама рата, одржали су свештеници цркве у Јакову, јереји Перица Влајнић и Александар Симић. Након парастоса венце су положиле делегације Градске општине  Сурчин и Месне заједнице Јаково, Општинског одбора СУБНОР Сурчин и Удружења бораца рата 1990-1999, СУБНОР-а Београд, СУБНОР-а Сремска Митровица, СУБНОР-а Манђелос и СУБНОР-а Барајево. 

Јаково је претрпело много разарања у ратовима који су до данас вођени. Први светски рат је протутњао Сремом. Палила су се села, налазили фронтови, убијани и протеривани мештани са својих огњишта. 14. октобра 1918. године, због одавања положаја аустроугарске војске, на прагу јаковачке цркве стрељани су многи мештани. Током Првог светског рата страдао је велики број војника из Јакова.

Други светски рат по обиму страдања, најтрагичнији је оружани сукоб у историји човечанства. Много житеља Јакова оставило је животе широм наше земље. 7. августа 1941. године, 83 омладинца из Јакова прикључило се у источној Босни партизанским одредима. Вратило се само десеторо. 1. октобра 1943. године, стрељано је 20 мештана као одмазда за убијена два немачка војника. У братоубилачком рату при распаду Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и НАТО бомбардовању, изгубљена су четири млада живота.

Пуковник Бора Ерцеговац, председник СУБНОР-а Београд захвалио се председнику Градске општине Сурчин Стевану Шуши на подршци и помоћи током свих ових година и уручио му Медаљу борца, највеће признање СУБНОР-а Србије за заслужне појединце.

Председник Градске општине Сурчин захвалио се пуковнику Бори Ерцеговцу, јер се захваљујући њему жртве рата не заборављају, а мештанима Јакова честитао је сеоску славу.

Културни центар Сурчин је припремио пригодан програм за обележавање овог догађаја.

Овогодишњи слоган одавања почасти жртвама рата је ,,Да рата више не буде", а ми треба да се потрудимо да се никада не заборави. 

 

Марина Кузмановић

Извор: surcin.rs