Вести

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ СУРЧИН СТЕВАН ШУША О АКТУЕЛНИМ ПРОЈЕКТИМА

„На територији општине Сурчин интензивно се раде многи инфраструктурни пројекти и испуњавамо једно по једно обећање дато грађанима“, истиче председник Градске општине Сурчин Стеван Шуша у интервјуу за телевизију МАГ.

О  прикључењу Јакова на аутопут „Милош Велики“, радовима на уређењу централних  тргова, изградњи фискултурне сале у Добановцима, реконструкцији летње сцене у Бојчинској шуми и улагањима у културу, туристичким потенцијалима општине, председник Шуша информисао je грађане, а  на почетку разговора осврнуо се и на актуелну епидемиолошку ситуацију.

Епидемиолошка ситуација у Сурчину прати комплетну ситуацију у Београду, што значи да се на дневном нивоу бележи пораст броја оболелих. Председник Сурчинa каже да ситуација још није алармантна и да се нада да корона вирус неће поново букнути, али да озбиљно треба схватити епидемиологе који  упозоравају да ћемо у септембру месецу имати значајан број новооболелих. „Зато апелујемо на суграђане који то нису учинили до сада да се што пре да се вакцинишу“, истиче Шуша, додајући да је на територији Сурчина вакцинисано више од 50% грађана, али да то још није довољно за стицање колективног имунитета.

Још увек постоје  одређени специјалистички здравствени прегледи због којих грађани општине Сурчин морају да одлазе у Земун, јер и ако је одлуком Владе РС из фебруара ове године основан Дом здравља Сурчин, још увек није завршено административно, техничко и кадровско одвајање од земунског дома здравља, како би грађани ове најмлађе београдске општине могли да  здање у улици Браће Пухаловић 12 користе као свој матични дом здравља.

„Ова лепа, нова, уређена зграда која се простире на око 5.000 квадрата сусреће се са мањком специјалиста“, наводи председник општине Сурчин. „Иако су све одлуке о дому здравља донесене, због пандемије корона вируса још увек нису реализоване и надамо се да ћемо тај процес ускоро спровести до краја. Честа тема  разговара са грађанима из Прогара и Петровчића је и молба за отварање амбуланти у њиховим местима. Општина се са своје стране максимално залаже да ове амбуланте које су затворене због прерасподеле медицинског тима из њих у ковид амбуланте, што је разлог и једносменског рада амбуланти у Бољевцима, Бечмену и Јакову, поново функционишу као пре короне.  Морам да напоменем да комплетна екипа наших лекара и медицинског особља није користила прошлогодишњи одмор, тако да су тек сада, после годину ипо дана почели да одлазе на одморе, што додатно смањује број расположивих радника", објашњава Шуша.

Упркос актуелној епидемиолошкој ситуацији и сезони годишњих одмора  у Сурчину се непорекидно ради на великим инфраструктурним пројектима. Један од најважнијих је прикључење на аутопут "Милош Велики" код Јакова.

"Осам година смо свакодневно радили на том пројекту и понекад се још увек чују недоумице да ли ћемо то урадити. Да, ми ћемо то урадити и изградити прикључење на аутопут у Јакову", изричит је Шуша.

"Идејно решење је завршено и предато "Путевима Србије" а одмах иза тога иде израда пројекта за грађевинску дозволу. То значи да ће се прикључење, које смо толико дуго чекали, дефинитивно радити. Надам се и трудићемо се да то нашим грађанима буде видљиво до краја године, или почетком следеће", каже Шуша.

Други значајан пројекат је изградња фискултурне сале у Добановцима.

"Тендер за извођача радова је расписан и 16. августа очекујемо његово отварање. Надамо се да ће тендер бити успешан, да ће се јавити квалитетни извођачи и да ћемо наћи најбољег. У том случају бисмо могли већ крајем септембра да почнемо градњу фискултурне хале у   Добановцима. За скоро шест година рада и на овом пројекту наилазили смо на бројне проблеме, које смо успешно решили, и ако све буде у реду са тендером, за једно 7 до 8 месеци испунићемо још једно обећање дато грађанима", каже председник општине Сурчин.

Шуша истиче да се капацитетом овакве хале, са 300 до 400 места, која ће у једном делу имати покретне трибине, решавају спортске потребе за манифестацијама које до сада нису имали.

Оно што је видљиво свим грађанима је да су радови на изградњи велелепних тргова у центрима насеља Добановци и Јаково прилично одмакли и да ће грађани и ових насеља попут Бољевчана имати уређено, лепо место за окупљање. У Добановцима су већ постављене, а у Јакову ће ускоро почети постављање гранитних плоча. После тога ће се урадити и тротоари, што ће радити ЈКП „Београд пут“.

„Потом  ће уследити и садња зеленила, али тек на јесен јер, како сам објаснио и грађанима који се свакодневно интересују за пројекат, садња зеленила у  овим временским условима није могућа", каже Шуша.

У Бојчинској шуми подигнута је нова велелепна надстерешница над гледалиштем летње позорнице, где се одржава  манифестација "Бојчинско културно лето". „Слободно могу да кажем да ће то бити, најлепша и најбоља летња позорница те врсте у Београду", сигуран је Шуша. Ако временске прилике дозволе, по комплетном завршетку радова, биће приређено пар програма.

Градска општина Сурчин пуно улаже у туристички потенцијал, као и у промоцију свих оних садржаја који туристима могу бити интересантни.

"Поред туриста све већи број грађана Београда долазе у Сурчин. Видевши лепоте наше општине доста њих размишља о  куповини кућа, јер, као често кажу, овде осећају посебну повезаност са природом и налазе мир. Сам положај Сурчина и природне лепоте су велики потенцијал, који, нажалост, још увек у туристичком смислу није довољно искоришћен.“

Као пример одличног промотера ловног еко туризма председник је навео удружење ловаца, који  су на свом земљишту,  непосредно поред Бојчинске шуме, подигли две велике волијере и ловачки дом. „Данас су ловци онај бедем који селективним ловом и прехрањивањем, брани и чува многе врсте од одумирања, данас су можда не једини, али сигурно прави и искрени чувари природе.  Кроз општинске конкурсе помогли смо ловцима у изградњи волијера. Очекујемо велики напредак у развоју ловног туризма", најављује Шуша.

За крај разговора за ТВ МАГ председник општине Сурчин најавио је опремање домова културе у Бољевцима и Добановцима и позоришне сале у Сурчину. Да подсетимо, ова три затворена објекта намењена развоју културе општина је у претходном периоду комплетно реконструисала и по опремању биће место где ће се сусретати грађани и извођачи позоришне, музичке и књижевне уметности. Расписан је тендер за нова седишта тако да се већ крајем септембра очекује да се удобна седишта удоме у овим културним домовима. Општина ће се потрудити да се што пре инсталира одговарајуће осветљење и озвучење.

"Са довољно обновљеног простора Сурчинци ће моћи да се похвале и поносно стану у ред првих београдских општина, jer oпштина Сурчин брине о својим грађанима, од најмлађих до најстаријих, и овом обновом многе манифестације биће могуће организовати", закључује председник Шуша.

 

Bесна Штрбац

Извор: surcin.rs