Вести

ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА БЕОГРАДА НИКОЛА НИКОДИЈЕВИЋ ПОСЕТИО СУРЧИН

Председник Скупштине града Никола Никодијевић обишао је данас, на Светски дан чистог ваздуха, ОШ „Вук Караџић” у Сурчину, која је недавно прикључена на систем даљинског грејања и више неће користити котлове на мазут. 

Обиласку су присуствовали секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић, председник општине Сурчин Стеван Шуша, подсекретар за образовање и дечју заштиту Игор Раичевић. 

Никодијевић је честитао Светски дан чистог ваздуха свим људима који дају допринос заштити животне средине. 

– Град Београд има усвојен План квалитета ваздуха, који између осталог предвиђа и гашење индивидуалних котларница, наслеђених из претходног периода, а које су служиле за грејање великих објеката и јавних установа. Ово је 24. велика котларница која је у претходним годинама угашена на територији града Београда. Пројекат даљег гашења оваквих котларница је наравно и даље актуелан, пре свега у основним школама и предшколским установама. До краја године, у општини Сурчин, биће угашене котларнице у основним школама у насељима Бечмен и Прогар и након тога у овој општини неће постојати ниједна школа која се греје на еколошки неприхватљива горива – рекао је Никодијевић.

Према његовим речима, Сурчин је једна од општина која се најбрже развија у читавој Србији. 

– То није случајно и догађа се пре свега захваљујући способним и посвећеним  људима на челу са председником општине Стеваном Шушом. Радује нас што Сурчин у наредном периоду очекују бројне велике инвестиције. Највећи инфраструктурни пројекти у Граду Београду „везани” су за општину Сурчин - реконструкција Аеродрома „Никола Тесла”, изградња фабрике вакцина, као и изградња Националног стадиона и читавог комплекса „Stadion city”. То ће бити ново место окупљања људи, који ће имати на располагању велики број садржаја. Београд ће се у будућности развијати и у правцу Сурчина и ова општина ће из године у годину бити све атрактивнија за живот. Да бисмо изашли у сусрет свим потребама становништва, где пре свега мислим на инфраструктуру. Планирано је проширење мреже Бг воза, а које ће обухватити општине Сурчин и Обреновац. На тај начин имаћемо много бољу саобраћајну везу Сурчина и остатка Београда – додао је Никодијевић. 

Он је истакао да грађани то препознају и да о томе сведочи податак да је у општини Сурчин у претходној години рођено највише беба и склопљено највише бракова. 

– То значи да је квалитет живота на доста високом нивоу и да млади остају да живе у Сурчину. Даљи наставак развитка ове општине условиле су и миграције ка Сурчину и повећање броја становника. Све то мора да прати развој комуналне инфраструктуре и уређеност – рекао је Никодијевић.

Секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић подсетила је да се ОШ „Вук Караџић” до недавно грејала на мазут. 

– Гашење индивидуалних котларница је једна од активности Секретаријата за заштиту животне средине. Нису у питању само основне школе и предшколске установе, већ и друге јавне установе попут СРЦ „Ташмајдан”. До краја године Град Београд ће обезбедити потребна средства за гашење котларнице ЈКП „Зеленило Београд”. Такође, оформљена је Радна група која почетком сваке године подноси извештај градским одборницима, а самим тим и грађанима, како би се утврдило тачно стање и представили резултати – рекла је Ивана Вилотијевић. 

Председник општине Сурчин Стеван Шуша захвалио је Граду Београду и Секретаријату за заштиту животне средине, који су, како је рекао, обезбедили новац за реализацију овог пројекта. 

– Радови на гашењу котларнице у ОШ „Душан Вукасовић Диоген” у Бечмену су увелико у току и налазе се у завршној фази, док школу у насељу Прогар до тога дели још одабир извођача и потписивање уговора. У нашој општини постоји око 300 километара гасне мреже и већ је између 1.800 и 2.000 домаћинстава прикључено на гас – рекао је Шуша.

Директор ОШ „Вук Караџић” Драгојло Секулић нагласио је да ће промена енергента и начина грејања обезбедити чистији ваздух у непосредној близини школе, док ће грејање бити много боље.

Извор: surcin.rs