Вести

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОГРАМ ДАНА ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ У СУРЧИНУ

Гости емисије „Београде добро јутро“ на телевизији „Студио Б“ били су Жељко Мајетић, председник Клуба вина „Сурчин“, Драгољуб Вагић, витез винско-витешког реда „Змај Огњени Вук“ и Марина Кузмановић испред Туристичке организације Сурчин. Тема емисије било је обележавање „Дана европске баштине“ у Сурчину. Разговарало се о свим мафистацијама које су пред нама наредних недеља и колико су се сви потрудили да гости који буду дошли упознају Сурчин и Срем.

– Оно што доносим као радосну вест је да су виногради добро родили, а посебно ми у Сурчину нисмо имали кишу. Биће добра берба, изнећемо добра вина као понуду и то је оно што је лепо у нашем кићеном Срему- каже Жељко Мајетић.

Клуб вина „Сурчин“ организује по пети пут манифестацију „Госпојински дани љубави и вина“.

– Организујемо изложбу вина и то имамо већ у понедељак 20. септембра, као и званично отварање Фестивала где ће бити присутан и председник Градске општине Сурчин Стеван Шуша. После тога имамо културни програм са чувеним тамбурашима из Срема.
У уторак 21. септембра имамо изложбу вина и колача од 16 до 21 сат у парку прекопута општине. Ту је преко 40 излагача са својим квалитетним производима који нам свима служе на част и понос- закључује и позива све грађане да дођу у што већем броју Жељко Мајетић.

Винско витешки ред „Змај Огњени Вук“ бави се поромоцијом вина и винске културе. Како каже Драгољуб Вагић они се баве предавањима, едукацијом грађана о винској култури, организацијом прослава, винских балова и хуманитарних акција.

– Тренутно у нашем реду имамо осам витезова, али ће нас од уторка бити десет пошто ћемо промовисати нова два витеза, витезови гласници постају витезови вина- поносан је Жељко Вагић, витез винско- витешког реда „Змај Огњени Вук“.

И ове године у сарадњи и на позив Секретаријата за привреду Града Београда, Градска општина Сурчин припремила је разноврстан програм у наредних месец дана.

– „Дани европске баштине“ почели су 15. септембра и трају до 15.октобра, а код нас у општини почињу 17. септембра и то пловидбом и крстарењем и туристичким обиласком Сурчина са реке Саве. Регата „Река“ шесту годину заредом упловиће у Наутичко село „Бисер“. Полазак је са чукаричког рукавца са Аде Циганлије и стижемо у Наутичко село око 14 часова и након тога смо приредили туристички обилазак Сурчина. За викенд настављамо све, имамо „Дане сремачких колача“, које организује Удружење жена из Јакова. Биће слаткиша, сланиша и најлепших сремачких колача- упознала нас је са делом програма Марина Кузмановић.

Такође у оквиру славе Сурчина у недељу 19. септембра, Ловачка секција Сурчин организује ловачку шицару и гађање глинених голубова.

– Ове године у Сурчину се организује и „Сурчинско прело“, где се на једном месту може видети култура, традиција, обичаји Срба, Хрвата и Словака и манифестација се одржава од 24. септембра до 26. септембра у порти цркве „Пресветог Тројства“ у Сурчину од 17 до 20. часова- посебно је истакла Марина Кузмановић испред Туристичке организације Сурчина.

Сви гости емисије позвали су суграђане, госте, становнике Сурчина и околних места да нам се у наредних месец дана придруже, уживају у програму који је спремљен и осете надалеко чувено гостопримство Сурчина и Срема.

Извор: surcin.rs