Вести

ПРОСЛАВА „ДАНИ МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ“ МЗ ЈАКОВО

Поводом славе села, Свете Петке, Месна заједница Јаково ове године одржава традиционалну прославу „Дани месне заједнице“ од 6. до 8. августа, под називом „Диван је кићени Срем“. Председник општине Сурчин Стеван Шуша је данас својим присуством  увеличао ову традиционалну прославу и такмичарима уручио захвалнице за учешће на манифестацији.

ПРОСЛАВА  „ДАНИ МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ“ МЗ ЈАКОВОПРОСЛАВА  „ДАНИ МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ“ МЗ ЈАКОВО

Прослава је почела данас око 11 часова на стадиону ФК „Срем“ дочеком гостију и учесника такмичења. Организовано је такмичење фијакера као и такмичење у кувању рибље чорбе.

ПРОСЛАВА  „ДАНИ МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ“ МЗ ЈАКОВОПРОСЛАВА  „ДАНИ МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ“ МЗ ЈАКОВО

Гости су могли да погледају изложбу старих заната,  рукотворине Удружења жена са наших простора и присуствују печењу крофни на старински начин као и кувању сремачког ручка. За све госте и учеснике такмичења организован је бесплатан традиционални сремачки ручак, затим паприкаш од дивљачи и пилетине, рибља чорба, пастирске флекице са сланином, бећар сос и сремачки колачи.

ПРОСЛАВА  „ДАНИ МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ“ МЗ ЈАКОВОПРОСЛАВА  „ДАНИ МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ“ МЗ ЈАКОВО

-Данас смо се окупили на ФК „Срем“ у Јакову поводом манифестације „Дани Месне заједнице Јаково“ коју смо започели пре две године и сваке године има све више учесника као и грађана из читавог Београда, који долазе да је виде. То су Дани Месне заједнице коју организујемо истовремено са празником Свете Петке, славом манастира Фенек. Ова манифестација обједињује све грађане и све организације које су у Јакову, као што је КК „Сремац“ који је организатор фијакеријаде, такмичења које је ушло у републички календар такмичења. Ловци Јакова који организују шицару, риболовци који организују такмичење у  пецању рибе на пловак и пензионери који су пружили велику помоћ. Кувају се рибљи и ловачки паприкаши, такмичење у кувању рибље чорбе, пеку се крофне, кува се прави сремачки ручак супа , сос, ринфлајш и све је бесплатно. Плаћа се једино пиће ако неко жели да попије - рекао је Ђорђе Јанковић, председник МЗ Јаково.

ПРОСЛАВА  „ДАНИ МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ“ МЗ ЈАКОВОПРОСЛАВА  „ДАНИ МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ“ МЗ ЈАКОВО

-Имамо Удружење жена „Мајка Ангелина“ из Купинова, Удружење жена из Сурчина, Удружење жена „Кићени дарови“ из Јакова.  Једноставно једно лепо дешавање а читава манифестација се зове „Диван је кићени Срем“. Желимо да овом манифестацијом пропагирамо старе занате, заборављене специјалитете, кућну радиност и све што је традиционално, давно заборављено а што би требало да буде будућност, јер без прошлости нема ни будућности – изјавио је Ђорђе Јанковић, председник МЗ Јаково.