Вести

САКУПИ, СОРТИРАЈ, КОМПОСТИРАЈ - ЗА ШКОЛЕ БЕЗ ОТПАДА

Данас је, у Наутичком селу ,,Бисер" у Бољевцима, Удружење грађана ,,Средина" започело важан еколошки пројекат  ,,Сакупи, сортирај, компостирај - за школе без отпада", у сарадњи са три Основне школе из Сурчина: ,,Бранко Радичевић" Бољевци, ,,Вожд Карађорђе" Јаково и ,,Душан Вукасовић Диоген" Бечмен. Пројекат је подржао градски Секретаријат за заштиту животне средине, а састоји се од неколико фаза:

- Прву фазу смо започели данас - учили смо са децом шта је то уопште отпад, које су поделе отпада и уопштено о отпаду као таквом и процесу компостирања. Након теоријске обуке одржана је радионица - практична примена процеса компостирања. - изјавила је Теодора Петковић, ПР и координатор активности Удружења грађана ,,Средина" и истакла да је за овај пројекат купљено три компостера за основне школе које учествују у њему.

Након едукације и сакупљања био-отпада у Наутичком селу ,,Бисер", деца, предавачи и наставници су се упутили у Основну школу ,,Бранко Радичевић", где су поставили највећи компостер од 620 l, који су напунили материјалом и прикупљеним био-отпадом. Теодора Петковић је изјавила да је највећи компостер постављен у школи у Бољевцима, јер они имају Ботаничку башту и највише могућности за коришћење хумуса из процеса компостирања. У преостале две школе биће постављени комостери од 320 l. Процес компостирања траје од 6 до 12 месеци.

Друга фаза пројекта почиње од октобра месеца, када се деца врате у школске клупе, и тада ће бити уведена примарна сепарација отпада у све три школе.

- Желим да се захвалим ,,SEKOPAK“ d.o.o. Beograd, који је донирао канте за одвојену сепарацију отпада, које су нам потребне за другу фазу отпада. Децу ћемо научити шта је пластика, како она загађује животну средину, како се рециклира, у које канте се одлаже, али ћемо разговарати и о алуминијумском отпаду који настаје од конзерви. - рекла је Теодора Петковић

Члан Већа Градске општине Сурчин Предраг Барош присуствовао је данашњим радионицама и захвалио се Удружењу грађана ,,Средина", које је започело овај пројекат у Сурчину, и то баш када несанитарне депоније у Сурчину, због несавесних грађана, ничу на све стране, док је у марту месецу правовременом акцијом избегнута и велика еколошка катастрофа.

- Градска општина Сурчин подржала је пројекат који је започело Удружење грађана ,,Средина". Велику захвалност упућујем и Секретаријату за заштиту животне средине који су донирали средства да се пројекат одржи, као и  ,,SEKOPAK d.o.o. Beograd, који је донирао канте за одвојену сепарацију отпада. - рекао је Предраг Барош и додао да Градска општина Сурчин издваја значајна средства за уклањање дивљих депонија, које постају озбиљна опасност за живот свих становника Сурчина.

Градска општина Сурчин ће наставити да подржава пројекте едукације младих и подизање свести грађана, како би се они одговорно опходили према животној средини, а то је од виталног значаја и представља основну карику у механизму успостављања одрживог развоја и очувања природних ресурса. Пројекат  ,,Сакупи, сортирај, компостирај - за школе без отпада" се спроводи у три основне школе, а у наредној години је циљ да и преостале школе са територије Градске општине Сурчин буду укључене у овај пројекат.

Текст: Марина Кузмановић

Извор: surcin.rs