Вести

САОБРАЋАЈНИ ПОЛИГОН ЗА ЕДУКАЦИЈУ ДЕЦЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ СУРЧИН

Градска општина Сурчин и Удружење грађана „Асоцијација за безбедност у саобраћају“, у сарадњи са директорима сурчинских основних школа, током јуна месеца, реализују пројекат  „Мобилни едукативни саобраћајни полигон за децу“ намењен ученицима од првог до трећег разреда. Акција је почела јуче, у ОШ „22. октобар“ у Сурчину, данас је одржана у ОШ „Вук Караџић“, а у преосталим школама реализоваће се до 16. јуна 2021. године, како би сви ученици млађег узраста могли да употпуне своје знање о правилном понашању у саобраћају.

Ученици ОШ „Вук Караџић“ из Сурчина имали су данас прилику да уче о правилима безбедности у саобраћају кроз рад на саобраћајном полигону специјално постављеном за едукацију деце. Циљ овог полигона је да у безбедним условима научи децу правилном понашању у саобраћају а реализацију пројекта су обишли испред Градске општине Сурчин, Милисав Марковић, помоћник председника општине и Сања Караџић, начелница Одељења за друштвене делатности.

-Сврха оваквог вида едукације је да деца активно учествују у саобраћају на безбедан начин и науче правилно да користе пешачке прелазе кроз вежбе на полигону и краћег предавања на тему безбедности деце у саобраћају – истакао је  дипл.инг.  Борис Рунац, координатор програма, и додао да се деца прво крећу на полигону као пешаци и пажљиво прелазе улицу на пешачком прелазу и семафору, док остала деца за то време возе аутомобилчиће и уче да поштују саобраћајна правила у улози возача. Након тога се мењају улоге и на крају часа са инструкторима вожње, сви ученици добијају информаторе о безбедном понашању учесника саобраћаја у виду возачких дозвола на саобраћајном полигону.

Из градског буџета издвојена су средства у износу од 3 милиона динара како би у Сурчину били реализовани планирани пројекти који се односе на безбедност у саобраћају, истакла је Сања Караџић, начелница Одељења за друштвене делатности ГО Сурчин.

-Програм за унапређење безбедности саобраћаја, који је Градска општина Сурчин доставила Секретаријату за саобраћај града Београда у децембру месецу прошле године обухвата три сегмента. Први сегмент се односи на поделу бесплатних ауто седишта за све бебе рођене на територији општине Сурчин. Други сегмент се односи на финансирање пројеката удружења грађана, који се управо данас овде одвија у дворишту школе „Вук Караџић“ у Сурчину и трећи сегмент је финансирање пројеката основних школа са територије општине Сурчин, на наведену тему, који школе реализују кроз ликовно литерарне радове са својим ученицима, од којих ће најбољи бити награђени вредним наградама – изјавила је Сања Караџић, начелница Одељења за друштвене делатности ГО Сурчин, и  додала да Градска општина Сурчин предузима све мере у циљу повећања безбедности саобраћаја свих учесника у саобраћају, а посебну пажњу посвећује деци и младима.

Извор: surcin.rs