Вести

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ИВАЊДАН У ПЕТРОВЧИЋУ

Мештани Петровчића и њихови гости, као и представници Градске општине Сурчин на челу са председником Стеваном Шушом, окупили су се данас за сеоску славу у порти цркве Светог Јована Крститеља, старе скоро два века. Ивањдан слави и црква, а као преславу и сви староседеоци Петровчића. 

Храм Светог Јована Крститеља је подигнут 1845. године а све до данас се одржава Свечана литургија поводом сеоске и црквене славе. Свештеник цркве јереј Ненад Катић захвалио се Градској општини Сурчин на значајним средствима издвојеним претходних година из буџета за обнову и реконструкцију цркве. 

Након Литургије, верници су у Литији обишли три круга око цркве, а затим, као и сваке године одржан је помен настрадалим мештанима у одбрани Петровчића 1944. године, сахрањеним у порти цркве. 

Овогодишњи кумови славе су били Биљана Бранковић, Биљана Прокопљевић, Нада Младеновић, Игор Цветковић, Славиша Чобановић, Лазар Чобановић, Иван Чобановић и Раде Костић, који су у присуству мештана и верника резали славске колаче, а након тога се упутили у своје домове да са гостима прославе славу. 

Празник рођења Светог Јована Крститеља познат је као Ивањдан, а у народу га зову и Биљобер, Метлар, Наруквичар... За овај дан се везује обичај плетења венчића од лековитог биља и трава, који се чувају у кући као заштита од болести. Називан је и девојачким празником, јер су некада ноћ уочи празника девојке палиле ватре, плеле венчиће и играле и певале до зоре, када би се тек разишле. 

Градска општина Сурчин честита славу Ивањдан свим мештанима Петровчића и наставља са подршком на обнови и реконструкцији верских објеката на територији општине Сурчин. 

 

Текст: Марина Кузмановић

Извор: surcin.rs