Вести

ТАКМИЧЕЊЕ У ЛОВАЧКОЈ ШИЦАРИ, ТРАДИЦИЈА ДУГА ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ

Манифестација „Сремачка шицара“, коју је организовала Ловачка секција Сурчин, одржана је данас у Сурчину. Такође, у току су „Дани европске баштине“ у нашој општини, а ово је једна од манифестација у оквиру овог програма.

Председник Ловачке секције Сурчин Дејан Бранковић истако је да већ више од четири деценије постоји традиција организовања ловачке шицаре у Сурчину. Шицара је иначе такмичење где се пуца у два јаја која се клате на ланцу и флашу која је удаљена између 60 и 70 метара. Свакако да је уживање за све нас да пратимо такмичење у гађању глинених голубова које је иначе олимпијски спорт, а „голубови“ су округле плочице, које се избацују из машине посебно направљене за ову сврху.

– Поред домаћина и ловаца из свих сурчинских секција у госте су нам стигли ловци из Руме, Пећинаца, Обреновца, Сланкамена, чак су нам и из Краљева стигли наши пријатељи – казао је Бранковић.

Посебну пажњу изазвало је такмичење у гађању из ваздушне пушке за децу до осмог разреда основне школе. За њих су као и сваке године обезбеђене награде, пехари, медаље. Циљ такмичења је да се деца приближе ловству, да проводе време у природи и дружењу. Више од тридесет малишана  учествовало је ове године у такмичарским активностима.

Оно што карактерише ово окупљање јесте пре свега добра атмосфера и дружење, које је много важније од самог такмичења. После шицаре на ред је дошло прављење гулаша за све присутне госте и учеснике, што даје посебну чар овом догађају.

Такмичењу је присуствовао председник Градске општине Сурчин Стеван Шуша који је поздравио присутне и пожелео им успех у такмичењу.

И ове године присутни су изразили захвалност на свему што Градска општина Сурчин ради на популаризацији оваквих догађаја и истакли да је општина увек ту да пружи сваку врсту подршке.

Поред председника Стевана Шуше, манифестацији су присуствовали и члан Већа ГО Сурчин Предаг Барош и представници Туристичке организације Сурчин Александар Тодоровић и директорка Сања Елез Тројановић.

„Дани европске баштине 2021“ у Сурчину настављају се богатим и разноврсним програмом у оквиру којег ће сви посетиоци уживати у специјалитетима Срема, обићи културне и забавне садржаје, разгледати знаменитости наше општине и увидети њену посебност.