Вести

ТРИБИНА НА ТЕМУ ПРЕВЕНЦИЈЕ МАЛИГНИХ ОБОЉЕЊА

Општински одбор Српске напредне странке Сурчин подржао је здравствену трибину под називом „Превенција малигних обољења“ код мушкараца и жена и уступио просторије у Војвођанској бр. 213 у Сурчину где се вечерас окупио велики број грађана заинтересованих за ову тему. Присутне је поздравила  директорка Дома здравља Земун Ксенији Узуновић а предавач је био спец. др мед. Марко Берак.

Присутне грађане  су поздравиле и координаторке Уније жена СНС Сурчин Љиљана Лечић и Тања Делић и захвалиле се на великом одзиву.

Др Ксенија Узуновић је нагласила важност оваквих здравствених трибина, јер је огроман број заинтересованих грађана са читаве територије Градске општине Сурчин за ову тему, који на трибинама  активно учествују, што је и сврха оваквих предавања.

Др Марко Берак је одржао  предавање на тему карцинома дојке, грлића материце и карцинома који су у порасту у свету и код нас. Он је рекао  да је медицина напредовала у  раном откривању неких болести али не и у лечењу истих те да наука напредује и траже се лекови за неке сада неизлечиве болести. Да не би дошло до тога да имамо неке нове болести од којих нећемо моћи да се излечимо, треба редовно да радимо превентивне прегледе, јер је превенција најјефтинији, најбезболнији и најбољи начин лечења, рекао је др Марко Берак након чега је уследило предавање на тему малигних обољења тј. рака.  

Циљ оваквих трибина је превентива  и акценат се ставља на превенцију здравља грађана тако да је у последње две године превенција заузела кључно место у активностима Владе и Министарства здравља Републике Србије. Поред трибина организују се и превентивни здравствени прегледи у свим здравственим установама и то је показатељ да је држава Србија схватила колики је значај раног дијагностиковања многих болести а нарочито малигних обољења од чега зависи и степен излечења.

Општински одбор Српске напредне странке Сурчин наставиће и у будућности да подржава овакве врсте трибина, где се здравље и превенција грађана стављају на прво место.