Вести

У РОМСКОМ ЦЕНТРУ ОДРЖАНА ТРИБИНА О ДОСТУПНОСТИ ЗДРАВСТВЕНИХ УСЛУГА

У оквиру пројекта унапређења здрваствене заштите Рома и Ромкиња у Сурчину уз повећање информисаности о доступности здравствених услуга, у Ромском центру организована је трибина на којој је говорио доктор Марко Берак из Дома здравља Сурчин. Комплетан пројекат подржала је и  помогла ГО Сурчин.

Доктор Берак истиче да је основни циљ ове трибине да се ромска популација упозна о свим видовима здравствене заштите које могу да остваре у нашој држави, па и у нашој општини. Посебно је скренута пажња на заштиту репродуктивног здравља и здравља опште популације.

-Ми имамо срећу да Роми максимално користе та права, али опет постоје неки изузеци што може правити велики проблем због лоше материјалне ситуације у којој се они налазе, лоших хигијенских услова, па то све доводи до појаве одређених болести.  На овај начин желимо да унапредимо не само њихово репродуктивно и здравствено здравље, већ и социјалну заштиту - каже др Марко Берак.

Такође, он се осврнуо и на ситуацију у којој се налазе жене на територији општине Сурчин.

-Ситуација је осредња, жене неретко долазе на превентивне прегледе, али није та просвећеност као што је некада можда била. Један од проблема ромске популације, не код свих, али код једног дела је да се склапају млади бракови, тако да на одељењу гинекологије у Сурчину постоји много младих трудница које нарушавају своје репродуктивно здравље - закључио је доктор Марко Берак.

Оснивач „Ромског хуманитарног удружења“ Саша Јовановић нагласио је да је јако важно да Роми долазе на оваква предавања, јер је циљ да информација стигне до сваког Рома на територији Сурчина.

Из Градске општине Сурчин најављено је да ће се ове трибине одржавати и у наредном периоду у сарадњи са осталим ромским удружењима. 

Извор: surcin.rs