Вести

У РОМСКОМ ЦЕНТРУ ОДРЖАНА ТРИБИНА О ЗНАЧАЈУ ОБРАЗОВАЊА

У оквиру пројекта „Укључивање деце и младих из ромске заједнице у квалитетно предшколско, основно и средње образовање“, које реализује Удружење грађана „Ромски центар Сурчин“, уз помоћ и подршку Градске општине Сурчин, вечерас је у просторијама Ромског центра, у Вртларској 16 у Сурчину, одржана трибина и предавање на тему „Значај образовања Рома и Ромкиња у циљу унапређења положаја у друштвеној заједници“.

-Циљ трибине је да на овакав начин, непосредно информишемо децу и младе о важности образовања за њихову будућност, о томе где могу остварити права на стипендије уколико постигну одговарајући успех у школи, о повезаности државних установа које им могу пружити све потребне информације и где могу остварити своја права с обзиром на то да припадници ромске националне мањине имају у неким сегментима социјалног живота  извесне олакшице - истакла је Сања Караџић, начелница Одељења за друштвене делатности ГО Сурчин.

Предавање је одржала Александра Митровић, дугогодишњи педагошки асистент у Основној школи "22. октобар" у Сурчину а предавању је присуствовала и Марина Гроздановић, педагог ОШ " 22. октобар ".

 

Значај образовања Рома и Ромкиња је само једна од области коју поред здравства, запошљавања, социјалне заштите и становања уређује Локални акциони план за унапређење положаја Рома и Ромкиња у Градској општини Сурчин за период од 2021-2022. године. Овај значајан документ је усвојен у јуну месецу 2021. године на Скупштини општине Сурчин и предвиђа конкретне мере и активности, које ће бити предузете у овом периоду у циљу инклузије и унапређења положаја ромске националне мањине.

Пуна сала је сведочила о томе да сваким начињеним кораком све више подижемо свест Рома и Ромкиња о изузетно значајној теми целог друштва и система који тежи инклузији и унапређењу положаја ромске мањине.

Сaња Караџић

Извор: surcin.rs