Вести

У СУРЧИНУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Представници Градске општине Сурчин, Војске Републике Србије и борачких удружења из Сурчина обележили су данас, као и сваког 09. маја, Дан победе над фашизмом.

Минутом ћутања и полагањем венаца на споменик "Борац" у центру Сурчина, одата је почаст погинулима у Другом светском рату и обележен је 9. мај, Дан победе над фашизмом.

Венце на споменик "Борац" положили су представници Градске општине Сурчин и Културног центра Сурчин и делегација Удружења потомака ратника 1912-1920. године, СУБНОР-а Сурчин и Удружења бораца рата 1990. године.

Културни центар Сурчин је за ову свечану прилику припремио пригодан програм, прилагођен условима пандемије корона вируса, и подсетио да је Други светски рат у Европи завршен 9. маја 1945. године, када је нацистичка Немачка потписала капитулацију.

Првих минута 9. маја безусловну капитулацију Немачке потписао je фелдмаршал Вилхелм Кајтел. У име Совјетског Савеза потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер. Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа и њихових савезника још неколико дана пружали отпор, између осталих и у Југославији, до 15. маја. У рату који је трајао нешто мање од шест година, учествовала је 61 држава и око 110 милиона војника. Прецизан број страдалих није никада установљен. Процене говоре о томе да је било између 50 и чак 80 милиона погинулих, од којих је цивила било између 38 и 55 милиона. Тачни подаци о жртвама ни на подручју некадашње Југославије нису утврђени. Државна комисија бивше Југославије објавила је својевремено податак да је погинуло укупно 1.706.000 особа, међу којима нешто више од 300.000 бораца.

Извор: surcin.rs