Вести

У СУРЧИНУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

У свечаној сали ресторана "Интеграл" у Сурчину, обележен је Дан сећања на жртве Холокауста. Вече сећања на жртве Холокауста, организовали су ученици и наставници Железничке техничке школе из Београда и ОШ "Вожд Карађорђе" из Јаковa.

Мађу пристнима били су представници Jеврејске заједнице, Хавера Србије, свештенство, представници локалне самоуправе и директори основних школа са територије ГО Сурчин. Све присутне је поздравила директорка школе из Јакова, Зорица Митровић, а затим се обратио и председник Скупштине општине Сурчин, Стеван Шуша.

- Данас се Сурчин, налази на светској карти са циљем да се жртве никада не забораве. Холокауст је постао назив, којим се обележава злочин над Јеврејима у Европи, током Другог светског рата. Око шест милина Јевреја убијено је или је умрло у логорима. На територији Београда, постојала су три логора. Место где су Јевреји масовно стрељани су Јајинци. Они срећни који су успели да избегну страшну судбину, остали су као живи споменик, жива успомена једне трагедије човечанства, која се не сме заборавити. Сећање на Холокауст, обавеза је према милионима жртава, преживелим, будућим генерацијама и према себи. Сведоци смо своје слободе и себе, и пред највећим злом не смемо да се одричемо овога. Свако од нас траба да се бори против неправде, дискриминације и насиља. Само ћемо на тај начин сачувати људско у себи. Нека ово сећање буде опомена, за тренутне и будуће неправде, и сећање на све невино страдале у Другом светском рату. Без обзира на име, боју коже и веру, вечерас ћемо оживети сећање на жртве Холокауста. Као појединци и друштво, не смемо да дозволимо да се било шта слично понови човечанству - рекао је Стеван Шуша.    

Рецитал "У првом лицу", који су припремили ученци и наставници, састојао се од одломака књижевних дела, која представљају исповести Јевреја који су страдали или су преживели логоре током Другог светског рата. У склопу рецитала, наступао је и хор ђака школе из Јакова. На крају програма, присутнима се обратио и Давор Салом, члан Јеврејскe заједнице.

- Није лако изговорити речи захвалности, за једно овако предивно вече. Захвалности организаторима, школама из Београда и Сурчина, наставницима, свим гостима који су дошли вечерас. Холокауст говори о трагедији Јевреја. Тренутно се бавим херојством српских Јевреја. Бавим се херојством Јевреја који су учествовали у Првом светском рату. Оно што се десило пре сто година на овом простору, једна огромна трагедија нашег народа и српског и јеврејског. Јевреји у то време нису ни знали да ће доћи до Холокауста. Осетили су да је наша отаџбина, а тако су звали Србију, 1914. године била у великој опасности. Као волонтери су ушли у рат и борили се. Они су погинули и гинули да би одбранили Србију, и да би касније заједно направили Краљевину Србију. Онда се дешава оно што се дешава, велика трагедија. Ми то не смемо да заборавимо. Захваљујући овој деци, захваљујући овој генерацији младих, ми настављамо то сећање. и захвљујући вама, пре свега који се бавите едукацијом, ми смо учинили један огроман корак напред и ја вам се захваљујем - рекао је Давор Салом, а потом је директорки школе из Јакова уручио поклоне, књиге, путем којих ће ученци моћи да се још боље упознају са јеврејском културом.

 (Фото: Маријана Вучић, Текст: И.П.)

У СУРЧИНУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

У СУРЧИНУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

У СУРЧИНУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА