Вести

У СУРЧИНУ ЗА ПЕТ МЕСЕЦИ УРАЂЕНО ВИШЕ НЕГО У ПРОТЕКЛИХ ДЕСЕТ ГОДИНА

У врло кратком временском периоду од пет месеци, од како је на локалним изборима убедљивом победом, Српска напредна странка освојила власт у општини Сурчин, председник општине Сурчин Стеван Шуша,  неуморним радом и ангаживањем успео је да започне као и да  приведе крају  многе пројекте, које његови претходници или нису знали или нису имали жељу, вољу и интерес  да покрену.

Пошто је једини интерес Српске напредне странке, интерес грађана и њихов бољи живот, општина Сурчин је покренула пројекте  на побољшању инфраструктуре у својој Општини. За почетак, изградњом путне инфраструктуре и водоводне и канализационе мреже, ради се на  побољшању  услова живљења самих грађана.

Годинама није улагано у инфраструктуру, што је предуслов за потенцијалне  инвеститоре који би радили и градили на територији општине. Тиме би се створили услови за запошљавање већег броја грађана са овог подручја и самим тим би тврдње Републичког завода за статистику да се у Сурчину зарађује највише у Србији, имале основа и у реалном животу.

Наиме, годинама у назад Републички завод за статистику тврди да  зарада у општини Сурчин износи од 70-90 хиљада динара и  да се у Сурчину зарађује највише у Србији. За статистику се каже да је мајка свих наука, осим рекло би се у реалном животу, јер се  подаци разликују од свакодневног живота. Тврдња да је општина у Србији са највишом  месечном зарадом у септембру  била општина Сурчин, где је просечна зарада од преко 88 хиљада динара, далеко је од стварног живота.

-Ти подаци које износи Републички завод за статистику, сигурно на терену нису тачни, односно не сумњам у методологију коју они праве али живот у Сурчину сигурно није такав и људи не примају толике плате.  Оно где се вероватно стиже до овако високог просека, то су фирме као што су Контрола лета Србије и Црне Горе (СМАТСА) која је на нашој Општини, аеродром „Никола Тесла“ Београд , Ер Србија и многе друге - рекао је председник општине Сурчин Стеван Шуша.

Да статистика и реалан живот немају баш пуно  везе, најбоље се види на примеру наше општине Сурчин. Завидан животни стандард и благостање, скупе радње, фасаде и аутомобили, вероватно би тако требала да изгледа једна од најбогатијих општина. Међутим, реалност  је нешто другачија и она каже да је просечна зарада људи који овде живе мања од 30 хиљада а то је мање од Републичког просека. Сурчин броји око 40 хиљада становника, најчешће са средњом стручном спремом који јесу  богати,  али ведрим духом и гостопримљивошћу.

Због малих плата и пензија својих суграђана, продавци у Сурчину муку муче да продају своје производе. Проблем је што највећи број људи који ради на територији општине Сурчин, ту не живи и мала је вероватноћа да ће неко од њих своју зараду потрошити у Сурчину. Зато су фасаде оронуле, кафане празне, радње пусте и затворене. Просечан становник Сурчина живи као и сваки други просечан становник Србије.

Зато ће руководство општине Сурчин на челу са председником Стеваном Шушом у наредном периоду радити на томе да искористи потенцијале Општине, као што је изградња Јадранске магистрале, близина ауто-пута Београд-Загреб,  центар Београда се налази  на само пар километара од Сурчина и  близина аеродрома „Никола Тесла“, довољно је да заинтересује и привуче  велике компаније да дођу и послују на територији општине Сурчин али је потребна и изграђена инфраструктура за потенцијалана улагања.   

Због идеалне позиције општине Сурчин, њено руководство улаже додатне напоре јер је  план и циљ  да у наредном периоду дође до привредног успона општине Сурчин, за добробит свих њених грађана и тада би са пуним правом могли да кажемо да је  у општини Сурчин просек плате највећи у Србији. До тада, позивамо све грађане да нам се придруже и да својим ангажовањем, идејама и сугестијама помогну да у наредном периоду општина Сурчин постане једна од најразвијенијих општина у Београду и Србији.

Текст и фото: Маријана Вучић