Вести

У ТОКУ ИЗГРАЊА ИНФРАСТРУКТУРЕ ЗА ИЗЛОЖБУ ЕКСПО 2027.

Камиони и грађевинске машине су прва слика која се може видети на локацији где ће у Сурчину у близини ауто пута "Милош Велики" бити изграђен сајамски комплекс за светску изложбу ЕКСПО 2027. и Национални стадион.

Крајем прошле године почели су припремни радови на изградњи инфраструктуре која је неопходна за наставак реализације пројекта, а у овом тренутку Сурчин има највеће градилиште у Србији.

Обишавши радове, председник Градске општине Сурчин Стеван Шуша је истакао да се на овој локацији гради најурбанији део Сурчина и да површина целог комплекса сајма и стадиона износи 167 хектара. Та површина ће бити проширена јер је у плану изградња стамбених јединица, у првом моменту за учеснике којих ће бити око 3000.

У оквиру поменутог комплекса биће изграђена и метро и железничка линија која ће повезивати Сурчин и Обреновац, а идеја је и да се у будућности изгради и марина на реци Сави у којој ће моћи да се усидре и велики туристички бродови.

Према постојећем плану за изградњу комплекса предвиђено је да радови буду завршени до децембра 2026. како би државама учесницама светске изложбе били на располагању изложбени павиљони. Када изложба буде завршена ти станови ће бити пуштени у продају чиме ће Сурчин добити ново насеље.

У општини Сурчин кажу да изградња изложбеног простора и стадиона са свим пратећим објектима за њих значи нову фазу у развоју Сурчина. Међутим, током извођења радова биће евидентне промене у свакодневном животу, попут повећаног теретног саобраћаја на путној мрежи. У овом тренутку кроз центар Сурчина сваког дана прође до 300 шлепера, који понекад стварају проблеме у саобраћају, истакао је председник општине.

 

 

Извор: surcin.rs