Вести

ЗАСАЂЕНО 5000 САДНИЦА ХРАСТА ЛУЖЊАКА У ПЕТРОВЧИЋУ

На површини од око 10 хектара у атару Петровчића биће засађен храст лужњак, дрво коме одговара ово поднебље и која има веома дуг вегетациони период. Храст лужњак расте на земљиштима која на површини нису плодна, али у дубљим слојевима садже довољно хранљивих материја и воде.

Ову акцију заједнички спроводе Градска општина Сурчин, компанија "Астра Зенека" која је обезбедила средства за куповину садница и Шумарски факултет у Београду.

Према речима студента продекана Шумарског факултета Душана Петровића ова акција је једна од највреднијих и еконимске стране, али и са стране струке, имајући у виду број садница и површину на којима ће бити засађене. Након садње уследића године рада и труда како би Петровчић у будућности добио једну праву природну лиснату оазу са стаблима високим и до 40 метара.

Без обзира на хладније време, овој акцији се одазвало око 20 студената али и запослених у "Астра Зенеци" који су радо прихватили позив и укључили се у акцију. Ненад Врањанац, представник ове компаније је нагласио да поред тога што се сви запослени труде да пацијентима обезбеде приступ савременим и иновативним терапијама они желе да подрже све еколошке и здраве пројекте.

Идеја је да ова површина буде будућа наставна база Шумарског факултета коју је Градска општина Сурчин радо уступила на коришћење јер овакве акције последњих година нажалост нису учестале, истакао је председник општине Сурчин који се сарадницима и сам укључио у садњу младих стабала. Он је истакао да су овакве акције пошумљавања површина које нису за пољопривредну обраду некада биле редовне. Ова акција је само део плана општине који се односи на развој еколошког туризма. Тај план подразумева да студенти шумарства раде испитивања на терену, а паралено би се припремали терени за комерцијално ловство.

Извор: surcin.rs